Altijd een kantoor bij je in de buurt

Lijfrenteverzekering

Een fijne oude dag, dus.

Lekker kunnen genieten van je oude dag, daarvoor neem je een lijfrenteverzekering. Dit geld zet je apart voor later, zodat jij een fijn pensioen hebt.

De lijfrenteverzekering: een aanvulling op je pensioen

Je pensioen wordt elk jaar weer een stukje onzekerder. Hoe langer je nog moet werken, hoe minder zekerheid je hebt over de hoogte van je pensioen. Toch wil je kunnen genieten van je oude dag als het eenmaal zover is. Daarvoor is de lijfrenteverzekering. Met deze verzekering kun je geld apart zetten voor je oude dag. Je mag het deel dat je pensioen tekort schiet zelfs fiscaal aftrekken. Daardoor geeft de lijfrenteverzekering ook belastingvoordeel.

De lijfrenteverzekering is fiscaal aftrekbaar

Het bedrag dat je elk jaar wegzet met de lijfrenteverzekering is voor een deel aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Dat is helaas niet onbeperkt, maar geldt tot het bedrag dat je tekort komt met je pensioen. Hoeveel dit is, is dus door de overheid vastgesteld. Je kunt online met rekentools uitrekenen wat jouw pensioentekort is. Ook kun je dit laten doen door onze adviseurs.

Jaarruimte en reserveringsruimte

Het bedrag dat je per jaar kunt aftrekken noemen we de jaarruimte. Maar het kan natuurlijk voorkomen dat je in een jaar niet de hele jaarruimte benut. Dan gaat die financiële ruimte mee naar het volgende jaar. Dat heet de reserveringsruimte. Deze kun je tot 7 jaar lang meenemen en er gebruik van maken. Wil je precies weten hoe dit zit en eens kijken hoeveel voordeel dit jou oplevert? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Veelgestelde vragen

De lijfrente is een manier om te sparen voor een aanvulling op je pensioen. Als je te weinig pensioen opbouwt, kun je hiermee fiscaal vriendelijk sparen. Dat betekent dat je jouw pensioengat mag aanvullen via de lijfrenteverzekering en dit bedrag mag je aftrekken van je inkomstenbelasting. Daardoor hoef je dus minder belasting te betalen en kun je meer sparen voor later. 

Er is eigenlijk geen standaard manier waarop je jouw pensioentekort kunt berekenen. Dit hangt af van jouw inkomsten en de zaken die de overheid dat jaar heeft vastgesteld. Wil je weten of jij een pensioentekort hebt? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. 

Wat je betaalt aan lijfrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als je een pensioentekort hebt. De maximale aftrekbaarheid is afhankelijk van onder andere jouw inkomen en wat je aan pensioen opbouwt.

Hulp nodig?

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.