Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Alles over een huis kopen

Big image

Het is een gekke tijd op de woningmarkt. Zowel kopers als verkopers zien het overzicht vaak verdwijnen. Maar zelfverzekerd je woning (ver)kopen…dat wil toch iedereen? Wij helpen je daar graag mee! In twee delen geven de makelaars van Fidus je dé tips voor het (ver)kopen van je woning. In dit deel: alles over het kopen van je droomwoning.

Wat is de beste tijd om een huis te kopen?

Een huis koop je pas als je er klaar voor bent. Ga altijd uit van jouw eigen situatie. Net als bij het verkopen van een huis zijn er altijd periodes dat er “meer of minder” aanbod is. Maar ga pas écht op zoek als jij er klaar voor bent.

Hoe zorg je ervoor dat je bod interessant is?

Voor een verkoper is het vaak een simpele keus. Het beste bod is de hoogste bieding met de minste voorwaarden. Alleen, de meeste kopers willen óf durven vaak niet zonder voorwaarden te bieden. Doe je een bod zonder voorwaarden en krijg je geen hypotheek? Dan volgt er vaak een boete en moet je de koop stop zetten. Dat wil je natuurlijk niet!

Onze makelaar geeft advies: “Doe eerst onderzoek naar welke bieding je kan doen én onder welke voorwaarden.” Onderzoek dus eerst hoeveel hypotheek je krijgt en hoeveel spaargeld je maximaal wilt inbrengen. Vergeet ook de waarde waarop een taxateur de woning waardeert niet! Meestal vinden verkopers het geen probleem om een hypotheekvoorwaarde op te nemen. Geef bij de bieding aan dat je hier onderzoek naar hebt gedaan. Ook zijn er andere voorwaarden mogelijk. Denk aan bouwkundige keuring, leverdatum én de verkoop van je eigen woning.

Werkt het bijvoegen van een brief of iets extra’s bij je bod nou echt?

Af en toe werkt het wel, maar vaak ook niet. Over het algemeen zie je vaak dat verkopers kiezen voor het hoogste bedrag mét de beste voorwaarden. Voorwaarden zijn bijvoorbeeld wel of geen financieringsvoorwaarde of bouwkundige keuring. Natuurlijk komt het weleens voor dat een bod “slechts” een paar duizend euro scheelt. Een persoonlijke brief kan dan de overtuigende factor zijn. Is er een groter verschil? Dan kiest de verkoper toch vaak het hoogste bedrag. Een brief toevoegen maakt dus niet altijd een verschil. Maar…niet geschoten is altijd mis.

Je bent overboden… Wat nu?

Dat is natuurlijk hét probleem van de huidige markt. Steeds vaker hoor je het gebruik van biedingsformulieren. Op zo’n formulier vul je een bod in, die je vervolgens in een gesloten envelop aan de makelaar geeft. Dit noemen we ook wel “blind bieden”. In deze gekke woningmarkt is dit voor veel kopers lastig. Je weet natuurlijk niet wat een ander biedt. Daarom wordt er vaak veel overboden.

Niet alleen voor de koper, maar ook voor de makelaar is verkopen met een biedingsformulier geen fijne manier. Makelaars moeten zo vaak mensen teleurstellen. Een tip van onze makelaar:

“Doe een bod waar je volledig achter staat en waarvan je weet dat dit financieel haalbaar is. Kiest een verkoper vervolgens voor een betere bieding? Dan is het belangrijk dat je hier ook vrede mee hebt. Het is nooit het laatste huis wat te koop komt. Hoe groot de teleurstelling ook is.”

Overbieden, hoe werkt dat eigenlijk?

Je sluit een hypotheek af tot maximaal 100% van de waarde van je woning. In vaktermen heet dit de Loan-to-Value. Dit is de verhouding tussen de hoogte van de lening en de waarde van het huis. De maximale hypotheek die je krijgt is 100% van de marktwaarde van de woning. De taxateur bepaalt deze marktwaarde in een taxatierapport. Vaak wordt het taxatierapport pas opgemaakt nadat je als verkoper een bod doet. We leggen het graag aan je uit aan de hand van een voorbeeld.

Stel je doet een bod van € 300.000 bij een vraagprijs van € 275.000. De taxateur waardeert de woning € 280.000. Dan krijg je als koper maximaal € 280.000 aan hypotheek (als je daarvoor voldoende verdient natuurlijk). Dat betekent dat je € 20.000 zelf moet betalen. Dit bedrag betaal je bovenop de kosten koper. Je betaalt deze kosten namelijk altijd zelf.

Wat is een goede tip voor starters?

Een ultieme tip is er niet volgens onze makelaar. Houd vol en spaar ondertussen zo veel mogelijk eigen geld. Denk goed na over biedingen en ga geen onverstandige risico’s aan. Houd er rekening mee dat als de hypotheekrente wijzigt, dit ook geldt voor het bedrag dat je maximaal kan lenen. Dit bedrag kan dus hoger of lager worden. Informeer hier regelmatig naar om teleurstellingen te voorkomen!

Delen