Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Bedrijfsschade

Bescherm jouw bedrijf tegen cybercrime!

Big image

In de eerste helft van 2021 zag de politie een verdubbeling van het aantal meldingen van cybercrime. Elk jaar neemt het aantal cyberaanvallen met zo’n 25% toe. Vooral via WhatsApp lichten cybercriminelen de boel het liefst op. Ook online wordt er flink gefraudeerd. Hoe bescherm je jouw bedrijf tegen dit soort cybercrime? Waar moet je op letten en hoe ga je om met (ex-)medewerkers? Hier een aantal tips om jouw bedrijf beter te beschermen tegen cybercriminelen.

Online fraude is iets bestellen en betalen, maar het product niet ontvangen

Zakelijk bestellen we steeds meer online. In veel gevallen zelfs automatisch. Automatische transacties gaan vaak via bekende kanalen. Je kent het bedrijf en ze hebben al eerder bewezen een betrouwbare partij te zijn. Maar soms wil je een nieuw product proberen of wil je eens kijken of de producten ergens ander beter of goedkoper zijn. Dan ga je toch in zee met een nieuwe partner. Let dan wel goed op of dit ook een betrouwbare partner is. Google naar recensies over dit bedrijf. Leveren ze wel? En als ze leveren, leveren ze dan op tijd? Je bent niet de eerste die online iets bestelt en betaalt en het product vervolgens niet ontvangt. Voor cybercriminelen is dit een makkelijke manier om geld te verdienen. Ze zetten deze bedrijven in een korte tijd op en verdienen een hoop geld met mensen oplichten. En binnen no-time heffen ze het bedrijf ook weer op als ze genoeg geld hebben verdiend en de aangiftes binnenkomen. Daarom is het ook belangrijk om aangifte te doen als jij iets besteld hebt en het product niet binnen krijgt. Zo wordt de pakkans van deze cybercriminelen groter!

Medewerkers en ex-medewerkers kunnen ook voor cyberschade zorgen

Hoe goed jij jouw cyberbeveiliging ook op orde hebt: zolang er mensen in jouw bedrijf werken, kunnen er altijd menselijke fouten worden gemaakt. Er wordt bijvoorbeeld per ongeluk een bestand meegestuurd met een e-mail. Of een ex-medewerker publiceert een lijst met namen die zich niet aan de regels houden. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, maar het kan altijd gebeuren. Met een goede cyberverzekering ben je verzekerd als dit jouw bedrijf overkomt. Maar zorg er altijd voor dat je weet wie bij welke informatie kan. En zorg ervoor dat ex-medewerkers niet meer bij gevoelige informatie kunnen zodra ze weggaan bij jouw bedrijf.

Wat als jouw systeem wordt gehackt?

Heb je alles in de cloud zitten? Zijn al jouw diensten verbonden aan het internet? Wat als deze systemen gehackt worden? Bijvoorbeeld omdat de wachtwoorden niet regelmatig vervangen worden of omdat oud medewerkers nog toegang hebben? Het zal je maar gebeuren dat al jouw fabrieksinstallaties stil worden gezet door een hacker. Dan heb je de kosten van de hack zelf, maar ook de schade van alle producten die hierdoor niet meer verkocht kunnen worden. Of wat dacht je van de data die door zo’n hack op straat komt te liggen? De schade is soms bijna niet te overzien. Met een cyberverzekering ben je ook tegen dit soort schade verzekerd. Dit betekent dat ook de juridische hulp wordt vergoed. Je krijgt zelfs hulp bij het opstellen van de brief om alle betrokkenen en slachtoffers in te lichten over de hack.

Beveilig je bedrijf goed en sluit een passende verzekering af

Hoe meer jouw bedrijf afhankelijk is van online systemen en databases, hoe belangrijker het is om die goed te beveiligen. Daarom is het slim om een cybersecurity expert in dienst te nemen of in te huren. Maar hoe goed jij al jouw digitale deuren ook dichtgetimmerd hebt, het blijft hoe dan ook mensenwerk. Er kan altijd iets mis gaan. Zorg daarom voor een passende cyberverzekering. Deze is er in allerlei soorten en maten, want geen enkel systeem is hetzelfde. Daarom wordt de cyberverzekering van Fidus helemaal afgesteld op jouw bedrijf, hoe jij data en digitale informatie gebruikt en hoeveel mensen er toegang tot hebben. Wil je hier meer over weten? Bel dan gratis met een van onze adviseurs.

Delen