Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Zakelijk

Is BHV verplicht voor je bedrijf?

Big image

Een bedrijfsongeval op werk komt vaker voor dan je denkt. Jaarlijks worden duizenden Nederlanders het slachtoffer van een bedrijfsongeval. Een collega die op deze momenten eerste hulp kan verlenen is erg belangrijk. Dit is niet alleen belangrijk, maar ook nog eens verplicht. In dit blog lees je alles over bedrijfshulpverlening (BHV).

Waarom is BHV verplicht?

Elk bedrijf is vanuit de wet verplicht om een Risico-Invetarisatie en -Evaluatie op te stellen (RI&E). In dit plan beschrijft een organisatie alle gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Bijvoorbeeld welke maatregelen er zijn om de risico’s te verkleinen. Het hebben van bedrijfshulpverleners (BHV’ers) is hier een onderdeel van.

Hoeveel BHV’ers moet je hebben?

Een precies aantal BHV’ers voor je bedrijf staat niet in de wet. Het moet in ieder geval zo zijn dat er altijd voldoende BHV’ers aanwezig zijn. Dit wil zeggen dat je ook rekening moet houden met verschillende locaties, verlof en werkuren. Je organisatie moet genoeg BHV’ers hebben om de risico’s uit je RI&E af te dekken. Natuurlijk gaat dit ook verder dan alleen een risicoplan. Als werkgever wil je gewoon dat je werknemers goed geholpen worden bij een ongeval.

Er zijn in Nederland veel cursussen die je kan volgen om één BHV certificaat te ontvangen. Tijdens een cursus leren werknemers wat ze moeten doen in een noodsituatie. Zo kunnen je medewerkers goed en kundig optreden bij een bedrijfsongeval.

Welke taken heeft een BHV’er?

Als BHV’er heb je de taak om te handelen bij een noodsituatie binnen je bedrijf. Maar ook als er in de omgeving van het bedrijf een noodsituatie is, wordt er verwacht dat de BHV’ers helpen. De taken van een BHV’er zijn erg breed. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Eerste hulpverlenen bij een bedrijfsongeval
  • Reanimatie/AED
  • Het evacueren van het bedrijf bij nood
  • (Kleine) branden bestrijden
  • Inschakelen van hulpdiensten (112)

Een mooie, maar ook belangrijke verantwoordelijkheid, dus! Eentje die je in ieder geval goed geregeld wil hebben. Wacht niet af maar zorg voor genoeg bedrijfshulpverleners in je organisatie!

Delen