Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Brandpreventie en brandveiligheid: zo voorkom je brand

Brand in huis wil je natuurlijk voorkomen. Lees hier tips voor veiligheid en preventie.

Elk jaar zijn er ruim 100.000 woningbranden in Nederland. Je wilt natuurlijk niet dat jouw huis daar ook bij zit. Maar hoe doe je dat, een brand voorkomen? Hieronder een aantal tips op een rijtje zodat je de kans zo klein mogelijk maakt, dat er brand in jouw huis ontstaat.

1. Een goed brandalarm en een rookmelder

Hoe brandveilig je jouw huis ook inricht, er kan altijd een brand ontstaan. Daarom is het superbelangrijk om een goed brandalarm en een rookmelder te hebben. En deze moet je op de juiste plekken in je huis bevestigen. Je wilt bijvoorbeeld geen rookmelder boven het fornuis, want dan gaat die elke keer af wanneer je aan het koken bent. Maar je wilt die wel bij de keuken en slaapkamer hebben. Je wilt tenslotte wel wakker worden voordat de brand jouw slaapkamer bereikt heeft. Check de rook- en brandalarmen ook regelmatig. De meeste alarmen geven aan wanneer de batterijen leeg beginnen te raken, maar het kan geen kwaad om ze af en toe eens te checken.

2. Brandbare vloeistoffen goed opbergen

Heb je spiritus, wasbenzine of lampenolie in huis? Zorg dan dat je deze brandbare vloeistoffen goed opbergt. Doe dit zo ver mogelijk weg van hitte bronnen en open vuur. Dus niet in de keuken, maar juist in een krat in de schuur.

3. Blijf in de keuken als je aan het koken bent

Je bent lekker aan het bakken en de bel gaat. Veel mensen lopen dan zonder na te denken naar de voordeur en laten hun eten op het vuur staan. Dit is gevaarlijk, want je ziet niet meer wat er gebeurt. Zeker als je op gas kookt en er dus ook echt vuur aanwezig is. Heb je eten op het vuur staan? Blijf er dan altijd bij! En zorg dat je een blusdeken of een brandblusser in de keuken hebt. Mocht je vlam in de pan hebben, dan kun je die snel uitmaken. Verschoon ook regelmatig de filters van je afzuigkap. Dat kan ook brand voorkomen. Mocht je de vlam in de pan hebben, zet dan als eerste je afzuigkap uit. Als er vlammen in de afzuigkap gezogen worden is de brand in minder dan een seconde een enorme vuurzee.

Big image

4. Onderhoud van je CV-ketel

CV-ketels moeten elke twee jaar gecontroleerd worden. De controleur checkt dan of alles nog goed werkt en of er eventueel onderdelen vervangen moet worden. De ketel wordt ook schoongemaakt. Dit voorkomt dat er koolmonoxide vrij komt. Hier kun je van stikken en dat wil je natuurlijk niet.

5. Steek geen sigaret op in je luie stoel of bed

Na een lange dag is het natuurlijk heerlijk om lekker op die luie stoel te gaan liggen of vroeg je bed in te duiken. Wijntje erbij, sigaretje erbij: heerlijk ontspannen. Maar ook gevaarlijk. Want als je met een brandende sigaret in slaap valt, kan dat kleine smeulende peukje een enorme brand veroorzaken. Daarbij is buiten roken voor je huisgenoten en gezin ook gezonder. Of rook helemaal niet.

6. Laat je schoorsteen jaarlijks schoonvegen

Heb je een open haard en steek je die graag aan? Laat je schoorsteen dan elk jaar schoonmaken voor het koud wordt. Dat maakt de kans op schoorsteenbrand een stuk kleiner!

7. Zet apparaten echt uit, niet op stand-by

Hoeveel apparaten heb jij op dit moment op stand-by staan? Waarschijnlijk de tv, misschien nog ergens een telefoon in de oplader? Een muziekbox of een computer? Dit kost stroom, maar houdt deze apparaten ook warm. En die warmte kan maar zo eens een brand veroorzaken. Zet apparaten die je niet gebruikt daarom echt uit. Dat bespaart stroom en voorkomt brand.

8. Haal de oplader uit het stopcontact als je telefoon vol is

Veel mensen laten de stekker in het stopcontact zitten nadat hun telefoon is opgeladen. Dan kun je er makkelijk bij, maar er kan ook makkelijk een brand ontstaan. Net zoals bij apparaten die op stand by staan, houd het stopcontact de stekker warm. En daardoor kan er kortsluiting ontstaan. Haal de stekker dus altijd uit het stopcontact wanneer jouw apparaat is opgeladen.

9. Check de stofzuiger en de wasdroger

Stof die zich ophoopt kan statisch worden en dus elektrisch. En als in droge stof een klein vonkje ontstaat, dan is er meteen brand. Daarom moet je altijd je stofzuiger leegmaken nadat je hem gebruikt hebt. Maak ook altijd het filter van je wasdroger leeg. Dit zijn plekken waar droge statische stof zich verzamelt en hier kan dus makkelijk een brand ontstaan.

Delen