Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Hypotheken

Een eerste huis kopen of huren. Wat kan er nog?

Big image

Stel, je bent starter en wilt op jezelf wonen. Of je hebt een thuiswonend kind dat graag zijn of haar vleugels uitslaat. De huidige (krappe) huizenmarkt is dan geen gemakkelijke. Een sociale huurwoning is vaak geen optie door de lange wachtrijen. Maar wat kun je nog wel doen? In dit blog zetten we de opties voor een eerste woning op een rij.

Een woning huren in de vrije sector

Niet alleen de koopmarkt is volop in beweging. Ook op de huurmarkt in de vrije sector (huurprijs boven de € 808,06 per maand) zijn er veel ontwikkelingen. Door overheidsmaatregelen zien woningbeleggers hun rendement op de verhuur van woningen flink afnemen. Hierdoor verkopen deze beleggers momenteel vrij massaal hun woningen. Het gevolg is dat deze woningen van de huurmarkt naar de koopmarkt gaan. Nog minder aanbod in huurwoningen als gevolg, dus.

Tegenover deze ongunstige ontwikkeling voor de huurmarkt staat een mogelijke ontwikkeling die huurprijzen weer naar beneden moet brengen. De overheid heeft plannen om het puntensysteem uit te breiden. Dit puntensysteem bepaalt voor een groot deel de maximale huurprijs voor een woning, appartement of kamer. Hierdoor zullen veel woningen in de toekomst mogelijk betaalbaarder worden. Het nieuwe systeem moet vanaf 2024 voor nieuwe huurcontracten gaan gelden.

 

Woonruimte delen

Wil je graag snel op jezelf wonen, dan is woningdelen een interessante optie. De huurprijs van een woning in de vrije sector is met zijn tweeën makkelijker op te brengen dan alleen. Daarnaast is het aanbod in de prijsklasse tussen € 1.000,- en € 1.500,- vele malen groter dan onder de duizend euro. Het delen van een woning met iemand anders kan daarnaast ook nog eens erg gezellig zijn! Wanneer je een woning weet te vinden met twee ruime slaapkamers, heeft ieder altijd de mogelijkheid om zichzelf terug te trekken als daar behoefte aan is. Wanneer je besluit om met iemand een woning te delen, is het erg belangrijk om samen hele goede afspraken te maken.

 

Direct woning kopen

De markt voor koopwoningen is enorm krap. Dit betekent dat veel meer mensen een koophuis zoeken dan dat er te koop staan. Hierdoor zijn de prijzen in de afgelopen jaren enorm snel gestegen. Een starterswoning kost, afhankelijk van waar je woont natuurlijk, al snel meer dan € 250.000,- . Om een hypotheek van dit bedrag te krijgen moet je op dit moment een bruto maandsalaris van € 4.500,- verdienen*. Dit is een salaris dat ver boven het gemiddelde (modale) maandsalaris ligt.

*Dit is een geschatte indicatie. Ga voor een persoonlijk advies altijd naar je financieel adviseur van Fidus.

Laatste jaar belastingvrije schenking

Er zijn eigenlijk drie opties om in je eentje, als starter, een koopwoning te kunnen kopen. Óf je verdient bovenmodaal salaris, je hebt een flinke spaarpot opgebouwd óf je krijgt een schenking. Tot 1 januari 2024 is het mogelijk om een belastingvrije schenking te krijgen tot € 28.947,- voor de aankoop van een eigen woning. Deze vrijstelling is vanaf 2024 van tafel. Het is financieel dus aantrekkelijk om in de laatste maanden van 2023 nog van deze regeling te profiteren.

Starterslening

Om als starter toch dat droomhuis te kunnen financieren hebben veel gemeenten ook de mogelijkheid tot een starterslening. Een starterslening is een extra lening naast je hypotheek. Zo kan je net wat meer geld lenen voor die eerste woning, dus! Je sluit deze lening af bij de gemeente.

 

Een koophuis op het oog? Plan een financieel adviesgesprek

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er voor jou zijn om een woning aan te kopen? We kijken graag met je mee. Als je voor de eerste keer een hypotheek gaat afsluiten, dan komt er een hoop op je af. Onze adviseurs helpen je met het uitzoeken van de juiste hypotheek en adviseren je passende verzekeringen.

Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.

 

Plan een financieel adviesgesprek

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.

Delen