Het gevaar van accu’s in je woning

Het aantal woningbranden veroorzaakt door een accu van een elektrische fiets, scooter of step is vorig jaar bijna verdubbeld. Accu's en batterijen waren vorig jaar de oorzaak van 5% van het totaal aantal woningbranden. Het jaar ervoor was dit nog 3%. Door de toename in het aantal elektronische apparaten in huis klinkt dit misschien niet gek. Maar wat kan je doen om een accubrand te voorkomen? Dat vertellen we in ons blog.
Meer accu’s in huis
Door alle apparaten in huis worden er steeds meer accu's en batterijen gebruikt. Denk aan je e-bike of e-scooter, maar ook zeker je telefoon, tablet en laptop. Maar is een accubrand dan een onvermijdelijk risico? Zeker niet! Er zijn dingen die je kunt doen om de kans op een accubrand te verkleinen.
Hoe verklein je het risico op een accubrand?
- Gebruik altijd goedgekeurde laders. Het is belangrijk om originele/goedgekeurde accu's en opladers van je apparaten te gebruiken. Een voorbeeld van een keurmerk is de CE-markering. Dit geeft aan dat het product voldoet aan Europese richtlijnen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Haal zeker geen opladers van goedkope buitenlandse sites. Namaak-opladers kunnen je accu beschadigen en erg brandgevaarlijk zijn.
- Laad je accu bij voorkeur overdag op, zodat je in de buurt bent mocht er iets gebeuren. Laat je accu tijdens het opladen dus niet voor langere tijd alleen. Ook is het belangrijk op je apparaat op een harde ondergrond te leggen. Dan heeft de warmte van de oplader kans om te ontsnappen.
- Hang altijd rookmelders op in je woning, schuur en berging. Zeker als je in deze ruimtes je accu oplaadt.
- Laat je apparaat niet nog uren in het stopcontact zitten als deze vol is. Dit kan zorgen voor oververhitting en kortsluiting. Haal de oplader dus altijd uit het stopcontact als het apparaat vol is.
- kapotte accu’s zijn een groot brandrisico. Of een accu kapot is, zie je vaak niet aan de buitenkant. Laat je accu dus regelmatig checken door een specialist. Zeker nadat er iets mee gebeurd is, bijvoorbeeld na een val met je elektrische scooter.
- Gebruik je een apparaat niet zo vaak? Laad deze dan toch regelmatig op. Als een apparaat voor langere tijd leeg is kan de accu beschadigen.
- Leg je apparaat niet in de felle zon of op een erg koude plek. De extreme temperaturen kunnen ook voor beschadiging zorgen.
Wat doe je bij brand
Gaat het toch mis? Bel dan meteen naar 112. Er zitten namelijk veel gevaarlijke stoffen in elektronische apparaten. Ook heb je vaak niet de tijd om je apparaat naar buiten te brengen. Wacht dus niet af tot het uit de hand loopt en bel meteen de hulpdiensten.
Goed verzekerd bij brand
Een schade aan je woning en inboedel na een brand is vaak gigantisch. De kosten lopen snel op. Ben jij goed verzekerd tegen een woningbrand door een accu? Dat zoeken we graag voor je uit. Neem contact op met onze adviseurs voor persoonlijk advies. Wij staan voor je klaar.