Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Homepage zakelijk

Vijf tips voor een gezonde werkomgeving

Big image

Medewerkers zijn de belangrijkste mensen in een organisatie. Die wil je natuurlijk tevreden én gezond houden. Een gezonde werkomgeving is daarbij erg belangrijk. Het zorgt voor gemotiveerde, productieve én gezonde medewerkers. En tevreden medewerkers zorgen voor tevreden klanten. Maar hoe creëer je eigenlijk een veilige en gezonde werkomgeving? Wij geven vijf tips.

Tip 1: Moedig medewerkers aan om te bewegen

We weten het allemaal: bewegen is gezond. Niet alleen verminderd het de kans op ziektes, maar het houdt ook ons brein gezond. Als werkgever zijn er veel mogelijkheden om je medewerkers te laten bewegen. Loop tijdens de pauze een klein rondje of houd de vergadering eens tijdens een wandeling. Dit verhoogt je concentratie en maakt je energieker. Win-win, dus! Daarnaast kan je als werkgever nog veel meer doen om bewegen aan te moedigen:

 • Kijk eens naar bedrijfsfitness bij sportscholen óf richt een sportruimte in.
 • Moedig het fietsen naar werk aan, bijvoorbeeld met een fietsplan.
 • Zet trappers onder de bureaus van je medewerkers.
 • Zorg voor sta-zit bureaus en motiveer je medewerkers vaker staand te werken.

Tip 2: Even weg van schermtijd

Prikkels, prikkels en nog meer prikkels. We ontkomen er niet meer aan, de hele dag krijgen we prikkels binnen. De concentratieboog van onze medewerkers wordt steeds kleiner. Ze hebben vaak geen enkel moment van rust of ontspanning op de dag. Zelfs in de pauze checken medewerkers hun telefoon op berichten. Stuur medewerkers in de pauze even weg van hun scherm. Eten medewerkers hun lunch op een stoel achter hun beeldscherm? Onderneem dan actie!

Richt als werkgever een fijne lunchruimte in zonder schermen en motiveer medewerkers deze te gebruiken. Gun je medewerkers op meerdere momenten een korte pauze. Al is het maar tien minuten! Geef je een uur pauze per dag? Verdeel deze dan over verschillende momenten op de dag. Dit helpt je medewerkers om even rust te pakken.

Tip 3: Zorg voor goede lucht

Een vieze lucht heeft invloed op de werkprestaties van je medewerkers. Dit is vaak zonder dat je het in de gaten hebt. Slechte lucht kan leiden tot hoofdpijn en concentratieproblemen. Die schone lucht is erg belangrijk, dus! Zo zorg je voor goede lucht op je kantoor:

 • Zet veel planten neer
 • Zet printers in een afgesloten of aparte ruimte
 • Open ramen en laat frisse lucht binnen.
 • Zorg voor een goede luchtvochtigheid. Dit is erg belangrijk om hoofdpijn en droge ogen te voorkomen.

Tip 4: Regel gezond eten en drinken voor je medewerkers

Gezonde voeding geeft je energie. Dit wil niet zeggen dat je medewerkers nooit mogen genieten van een glaasje frisdrank. Het gaat om de balans. Probeer de 20/80 regeling aan te houden. Drink je 10 glazen drinken op een dag? Drink er dan acht met water en twee met fris. Als werkgever hier aan meehelpen? Verzorg wekelijks een gezonde lunch, zet een schaal fruit op kantoor óf geef medewerkers een eigen waterfles die ze dagelijks vullen.

Tip 5: Zorg voor comfortabel meubilair

Comfortabel je werk doen, dat wil toch iedereen. Helaas is dit bij lang niet elk bedrijf het geval. Wil je fysieke klachten bij medewerkers voorkomen? Dan is het belangrijk om een ergonomische werkomgeving in te richten. Zorg voor:

 • Verstelbare stoelen en bureaus
 • Werkbanken op de juiste hoogte
 • Een juist gebruik van machines
 • Laptophouders

Een veilige en gezonde werkomgeving is de sleutel tot succes van je bedrijf. Een grote uitdaging, die ontzettend veel opbrengt. Wat doe jij om een gezonde werkomgeving te creëren? Deel het met ons in een reactie.

Delen