Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Pensioen

Hoe regel ik pensioen als zzp’er?

Big image

Ben je in dienst van een werkgever? Dan bouw je meestal een pensioen op. Voor zzp’ers ligt dit net een beetje anders. Ben je zzp’er? Dan moet je zelf een pensioen regelen voor later. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wij leggen het aan je uit in ons blog.

Algemene Ouderdomswet (AOW)

De Algemene Ouderdomswet, ook wel AOW, is een basispensioen die iedereen die in Nederland woont krijgt. Ook als zzp’er heb je hier recht op. In 2023 staat dit bedrag op € 975 per maand voor mensen met partner én € 1.420 per maand voor alleenstaanden. Wil je hier nog een aanvullend pensioen op ontvangen? Dan moet je dat als zzp’er zelf regelen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden.

 

Optie 1. Lijfrente bij een verzekeraar of bank

Eén van deze opties is een lijfrente. Met lijfrente spaar je voor extra inkomen dat je AOW aanvult. Dit doe je bij een bank, verzekeraar of beleggingsinstelling. Zij investeren vervolgens het geld. De premie die je betaalt voor de lijfrente is onder voorwaarden aftrekbaar van je inkomen in box 1. Stop je met werken? Dan kan je het gespaarde bedrag in termijnen laten uitkeren.

Optie 2. Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Ook kan je als zzp’er een Fiscale Oudedagsreserve opbouwen. Dit is een stukje van de winst dat je reserveert voor je pensioen. Dit bedrag trek je af van je huidige winst waardoor je nu minder belasting betaalt. Het bedrag wat je gereserveerd hebt staat op je balans onder de naam FOR. Ga je uiteindelijk met pensioen? Dan komt het gereserveerde bedrag aan FOR weer vrij als winst en betaal je daarover belasting. In principe is het dus een uitstel van belastingheffing. Er gelden een aantal voorwaarden aan een FOR:

  • Je bent ondernemer én betaalt inkomensbelasting;
  • Je werkt per jaar minimaal 1.225 uur in je onderneming; én
  • Je hebt de AOW leeftijd nog niet bereikt.

Let op! De FOR stopt per 1 januari 2023. Heb je op dit moment al een FOR? Dan werkt voor alles wat je tot nu toe hebt opgebouwd de huidige regels. Heb je nog geen FOR? bekijk dan andere mogelijkheden voor je pensioenopbouw. Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor. Onze financiële adviseurs helpen je graag!

Optie 3 Doorgaan met je pensioen uit loondienst

Ben je recent zzp’er geworden? Dan kan je in sommige gevallen het pensioen van je loondienst doorzetten. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je pensioenregeling. Je pensioen doorzetten? Vraag dan naar de mogelijkheden bij je pensioenaanbieder. Ook hier gelden een aantal voorwaarden. Zo moet je het doorzetten van je pensioen binnen 9 maanden na het einde van je dienstverband aanvragen. Daarnaast moet het binnen 15 maanden na je dienstverband beginnen.

Optie 4. Zelf geld sparen

Natuurlijk kan je ook zelf maandelijks geld opzij zetten voor later. Dit is natuurlijk niet zonder risico. Geld van je spaarrekening halen en gebruiken voor iets anders is heel verleidelijk. Maak daarom een spaarpotje speciaal voor je pensioen. Spreek met jezelf af dat je hier geen geld van gebruikt. Een andere optie van zelf sparen in het geld beleggen of investeren. Ook dit is niet zonder risico. Je kan het geld namelijk ook kwijtraken. Welke optie je ook kiest. Laat je vooraf goed informeren over de mogelijkheden en risico’s.

 

Verplicht pensioen

Over het algemeen is een pensioen opbouwen als zzp’er dus niet verplicht. Toch zijn er een aantal beroepsgroepen waar dit wel verplicht is. Dat zijn:

 

  • Apothekers
  • Afbouwbedrijven en stukadoors
  • Dierenartsen
  • Fysiotherapeuten
  • Glaszet- en afwerkingsbedrijven
  • Huisartsen
  • Loodsen en roeiers in het Rotterdams havengebied
  • Medisch specialisten
  • Notarissen
  • Natuursteenbedrijven
  • Schilders
  • Tandartsen
  • Verloskundigen

 

Wat je ook doet, een pensioen opbouwen als zzp’er is erg belangrijk, dus. En er op tijd mee beginnen is noodzakelijk! Weten wat de beste optie is in jouw situatie? Neem dan contact op met onze pensioenadviseurs. Wij helpen u graag!

Delen