Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Geen categorie

Je huur niet meer kunnen betalen: zijn daar verzekeringen voor?

Big image

Het betalen van huur is voor veel mensen een maandelijkse uitdaging. De huurprijzen stijgen, terwijl je inkomen niet altijd meegroeit. Dit kan vooral voor mensen met een lager inkomen leiden tot veel stress en onzekerheid. Denk aan studenten, alleenstaanden of jonge gezinnen. Maar wat doe je als je de huur niet meer kunt betalen? Zijn hier verzekeringen voor? Wij bespreken dit in ons blog.

Bestaan er verzekeringen tegen huurachterstand?

Hier kunnen we duidelijk antwoord op geven. Verzekeringen tegen huurachterstand bestaan helaas niet. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben geen verzekeringen die je huurbetalingen overnemen als je tijdelijk zonder inkomen zit.

Wel zijn er bepaalde situaties die je kunnen overkomen, waarbij verzekeringen kunnen helpen bij het betalen van je vaste lasten:

  • Inkomensverzekering: Deze verzekering keert een maandelijks bedrag uit als je arbeidsongeschikt raakt door ziekte of een ongeval. Dit inkomen kan je gebruiken om je huur en andere vaste lasten te blijven betalen. Ben je ondernemer? Dan kan je ook denken aan een Arbeidsongeschiktheidsverzekering.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Voor gezinnen kan een overlijdensrisicoverzekering van belang zijn. Valt een van jullie inkomens weg door overlijden? Dan kan de uitkering van deze verzekering gebruikt worden om de huur of hypotheek te blijven betalen.

Wat kun je doen om het betalen van je huur makkelijker te maken?

De huur betalen kan soms erg lastig zijn. Wel zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om het jezelf wat makkelijker te maken. Zo krijg je meer grip op je financiële situatie.

  1. Huurtoeslag aanvragen: Voor huurders met een laag inkomen is er in Nederland de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen. Dit is een maandelijks bedrag dat je krijgt van de overheid om de huur (deels) mee te betalen. Het bedrag van de toeslag is afhankelijk van je inkomen, huurprijs en woonsituatie.
  2. Budgetteren: Het opstellen van een budgetplan kan je helpen met je uitgaven. Door inzichtelijk te maken wat je inkomsten en uitgaven zijn, kan je bekijken waar je kan besparen. Door te besparen op kosten zoals uit eten gaan, abonnementen en onnodige aankopen, geef je jezelf wat meer ruimte voor vaste uitgaven zoals de huur.
  3. Schuldhulpverlening: Als je merkt dat je structureel moeite hebt met het betalen van je huur en andere rekeningen, kan schuldhulpverlening een uitkomst bieden. Gemeenten bieden vaak gratis hulp aan om je te ondersteunen bij het op orde krijgen van je financiën. Ook is er de mogelijkheid om een budgetcoach in te schakelen. Deze helpen je met grip krijgen op je budgetten.
  4. Verhuizen naar een goedkopere woning: Wij begrijpen ook dat dit niet altijd mogelijk is. Zeker niet in de huidige huurmarkt. Maar soms is het verhuizen naar een goedkopere/kleinere woning geen verkeerd idee. Het opofferen van wat ruimte en/of comfort kan je helpen met het verbeteren van je financiële situatie.
  5. Bekijken van je verzekeringen: Niet alle verzekeringen zijn belangrijk voor jou. Een goede inschatting maken van de risico’s die je loopt, is daarom erg belangrijk. Misschien zijn sommige verzekeringen wel overbodig voor jou. Of zijn er verzekeringen waarmee je kan besparen. De adviseurs van Fidus helpen je hier graag mee. Samen met jou maken ze een inschatting van de risico’s die jij loopt. Zo sluit jij de verzekeringen af die je ook écht nodig hebt. Neem contact op met je Fidus-adviseur voor meer informatie

Delen