Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Autorijden

Je camper of auto uitlenen voor een vakantie? Maak goede afspraken!

Big image

De zomer staat voor de deur. In deze periode trekken we er weer graag op uit met de camper of auto. Nu wil er iemand je auto of camper lenen om op vakantie te gaan. Kan dat zomaar? En hoe zit dat met je verzekering? Het korte antwoord: Ja, dit kan. De auto of camper is dan op dezelfde manier verzekerd als nu het geval is. Toch zijn er een paar belangrijke zaken waar je als eigenaar rekening mee wil houden. Welke dit zijn lees je in dit blog.

We hebben de vijf belangrijke aandachtspunten op een rij gezet bij het uitlenen van je dierbare camper of auto.

Punt 1: Bestaande krassen en deuken

Het is een goed idee om vooraf vast te leggen in welke staat je jouw voertuig meegeeft. Zitten er krassen op de auto of camper? Zijn er wellicht deuken of putjes? Je legt dit vast op een innameformulier. De persoon die je voertuig leent, heeft de taak om goed te controleren of er gaan schades missen op het formulier. Krijg je het voertuig terug? Loop dan zelf weer een rondje om je voertuig én controleer of er schades zijn bijgekomen die niet op het formulier staan.

Punt 2: Controleer en bespreek de verzekering

De verzekering van een voertuig staat op kenteken. Dit betekent dat je auto of camper op dezelfde manier is verzekerd als nu, als je deze uitleent. Is dit een WA-verzekering? Dan is alleen schade aan derden gedekt als de persoon die je voertuig leent een ongeluk veroorzaakt. Schade aan het eigen voertuig zal zelf betaald moeten worden. Erg vervelend als jij jouw auto of camper hebt uitgeleend natuurlijk! Het is daarom goed erg belangrijk om af te spreken dat de lener deze kosten ook kan betalen.

Punt 3: Schadevrije jaren zijn voor jouw rekening

Iets waar je misschien niet direct bij stilstaat is het aantal schadevrije jaren. Dit heeft invloed op de hoogte van de verzekeringspremie die je betaald. Veroorzaakt de persoon aan wie je jouw voertuig uitleent schade? Dan gaat dit ten koste van jouw schadevrije jaren. Je jaarlijkse verzekeringspremie kan daardoor omhoog gaan. Wil je dit op de lener verhalen? Maak dan vooraf goede afspraken.

Punt 4: Bespreek de kosten voor gebruik

Los van de brandstofkosten heb je bij een flinke reis ook te maken met kosten voor afschrijving. Leen je het voertuig wat langer uit? Dan komen daar onderhoudskosten bij. Maak vooraf afspraken met elkaar of je deze kosten rekent én wie deze kosten betaalt.

Punt 5: Zorg voor compleet papierwerk

Zorg ervoor dat voordat je je auto uitleent de juiste papieren in de auto liggen. Denk aan een aanrijdingsformulier, maar ook een machtiging kan erg handig zijn. Het kenteken van het voertuig staat op jouw naam. Met een machtiging kan de persoon die je auto of camper leent laten zien dat dit met goedkeuring is. Ook het kentekenpapier en de verzekeringspapieren moeten in de auto liggen.

Je kunt jouw auto of camper dus met een gerust hart uitlenen aan een ander. Ook als die persoon hiermee naar het buitenland gaat voor vakantie. Natuurlijk wil je wel de juiste verzekering hiervoor afsluiten. Zeker weten of jouw auto- of camperverzekering passend is? Neem dan contact op met jouw Fidus-kantoor. Met alle informatie op zak kun je zelfverzekerd jouw auto of camper uitlenen, dus!

Delen