Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Oldtimer op stal: dit moet je weten

Big image

De winter staat voor de deur. Voor veel oldtimerbezitters is dit hét moment om de oldtimer te stallen. Een goede voorbereiding is hierbij erg belangrijk. Maar waar moet je op letten en welke voorwaarden zijn er? Wij leggen het uit in ons blog.

Waarom zet je een oldtimer op stal?

Er zijn verschillende redenen waarom je jouw oldtimer in de winter op stal zet. Denk bijvoorbeeld eens aan het weer. Winterse weersomstandigheden zoals ijzel, sneeuw en kou zijn namelijk erg slecht voor de levensduur van je oldtimer. Het strooizout wat gebruikt wordt tast de lak van je oldtimer flink aan. Daarnaast heeft een oldtimer vaak geen (goede) airconditioning. Dit zorgt bij koude temperaturen voor gevaarlijke omstandigheden zoals beslagen ramen.

Naast winterse redenen zijn er ook andere redenen waarom je jouw oldtimer op stal zet. Soms mag je met een oldtimer (die onder een oldtimerverzekering rijdt) maar een beperkt aantal kilometers rijden. De meeste mensen halen deze kilometers al in de zomer. De rest van het jaar staat de oldtimer dan op stal. Ook zijn er oldtimers die verplicht binnen moeten staan in de maanden december, januari en februari. Deze auto’s betalen namelijk minder wegenbelasting onder de overgangsregeling voor oldtimers.

Zo maak je jouw oldtimer klaar voor winterstalling

Er zijn dus genoeg redenen waarom je jouw oldtimer in winterstalling zet. Waar moet je op letten als je de oldtimer weer in dezelfde staat wil terugvinden?

Tip 1: Maak je oldtimer helemaal schoon
Wassen, poetsen en stofzuigen. Misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het erg belangrijk voor een winterstalling. Een stofvrije en schone auto voorkomt krassen op je lak en verkleint de kans op ongedierte in de bekleding.

Tip 2: Pomp je banden op
Pomp de banden van je oldtimer op volgens de aanbevolen druk. Zet vervolgens je auto op één of meerdere krik(ken). Zo voorkom je platte banden en verlicht je de druk op de banden.

Tip 3: Zorg voor de accu
Staat de auto een langere tijd stil? Zorg dan extra goed voor de accu. Na een langere periode zal deze namelijk leeglopen. Het is slim om de accu uit de auto te halen en te aan een druppellader. De druppellader zorgt ervoor dat de accu niet leegloopt en niet beschadigd raakt.

Tip 4: Vervang de olie en het filter
Staat de auto in de stalling? Dan kan de olie na lange tijd stilstaan verzuren. Dit zorgt voor corrosie in de auto. Daarom is het slim om het filter en de olie van je oldtimer te vervangen zodra hij op stal gaat.

Staat je oldtimer langer op stal?

Soms staan oldtimers langer op stal. Bijvoorbeeld als je hem restaureert. Dan is het soms verstandig om het kenteken te schorsen. Hierdoor betaal je geen wegenbelasting, APK en is een verzekering niet verplicht.

Maar let op! Je verzekering opzeggen in deze periode is niet altijd verstandig. Denk bijvoorbeeld eens aan je dekking voor diefstal en brand. Als je jouw verzekering opzegt/opschort ben je dus niet verzekerd voor schade, dus óók niet voor diefstal of brand. Is je kenteken geschorst en wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor je verzekering? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!

Delen