Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Schadevrije jaren, hoe werkt dat?

Big image

De hoogte van de premie van je autoverzekering is onder andere afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Zoals de naam al zegt, geven schadevrije jaren aan hoe lang je al rijdt zonder schade te veroorzaken. In dit blog beantwoorden we vijf veelgestelde vragen over schadevrije jaren.

Vraag 1. Wat zijn schadevrije jaren?

In Nederland is het verplicht om een auto of motor minimaal voor Wettelijke Aansprakelijkheid te verzekeren. Dat betekent dat je verzekerd bent als je schade aanricht bij anderen. Vanaf het moment dat de auto of motor op jouw naam staat en de verzekering loopt, start je met het opbouwen van schadevrije jaren. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je schadevrij rijdt. Rijd je één jaar zonder schade? Dan bouw je dus één schadevrij jaar op.

Het voordeel van schadevrije jaren

Voor de opgebouwde schadevrije jaren krijg je korting op je verzekering. Dat werkt volgens het bonus-malussysteem. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, ga je een stapje hoger op de ladder. En krijg je dus meer korting. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe minder premie je betaalt, dus. Afhankelijk van je verzekering kan de korting oplopen tot wel 85%.

Vraag 2. Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb?

Het aantal opgebouwde schadevrije jaren vind je terug op het laatste polisblad van je verzekering. Natuurlijk kan je het aantal schadevrije jaren ook zelf berekenen. Dat doe je als volgt:

– Ieder jaar dat je geen schade claimde bij je verzekeraar, geldt als een schadevrij jaar. Reed je helemaal geen schade(s)? Dan is het aantal schadevrije jaren het aantal jaar dat je een (auto)verzekering op je naam hebt.

– Veroorzaakte je wel een schade of had je een schade die niet verhaalbaar was op iemand anders? Dan breng je per schade vijf jaar in mindering op het aantal jaren dat je verzekerd bent. Voor elke schade die veroorzaakt wordt, geldt dat er vijf jaar in mindering wordt gebracht.

Een rekenvoorbeeld

Merel kocht acht jaar geleden haar eerste auto en zette deze direct op haar naam. Drie jaar geleden veroorzaakte ze een schade. Ze had toen vijf schadevrije jaren opgebouwd. Door deze schade viel ze vijf jaar terug in schadevrije jaren. Ze stond toen weer op nul. Drie jaar later heeft ze daarom nog drie schadevrije jaren over.

Berekening: 8 (aantal jaren autoverzekering op naam) – 5 (aantal keer schade veroorzaakt x 5 jaar) = 3 (aantal huidige schadevrije jaren)

Vraag 3. Waar worden schadevrije jaren geregistreerd?

Verzekeraars registreren het aantal schadevrije jaren in Roy-data. Dit is de landelijke, digitale database waarin verzekeraars schadevrije jaren van motorrijtuigen opslaan. Via Stichting EPS vraag je kosteloos je schadevrije jaren op.

Vraag 4. Mijn schadevrije jaren kloppen niet. Wat nu?

Vervelend natuurlijk als je schadevrije jaren niet kloppen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Wij bespreken de drie meest voorkomende oorzaken:

1. We halen je schadevrije jaren op uit Roy-data. Hier registreren verzekeraars de schadevrije jaren. Klopt dit aantal niet? Neem dan contact op met je vorige verzekeraar. Je vorige verzekeraar moet het aantal schadevrije jaren vrijgeven en invoeren in de databank.

2. Rijd je in een leaseauto of auto van de zaak? Vraag dan een leaseverklaring of bonus-malusverklaring op van je vorige maatschappij. Met deze verklaring berekent de verzekeraar het juiste aantal schadevrije jaren.

3. Zijn je schadevrije jaren al in gebruik op een andere (auto)verzekering? Dan is het niet mogelijk om deze over te nemen op een tweede verzekering. Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk om korting te krijgen op een tweede autoverzekering. Bespreek de mogelijkheden met jouw Fidus-kantoor.

Vraag 5. Moet ik altijd mijn schade melden, of kan ik hem ook voor eigen rekening nemen?

Afhankelijk van de grootte van de schade kan je overwegen of je een schade wel of niet voor eigen rekening neemt. Rijd je tegen een paaltje en is de schade minimaal? Dan kan het verstandig zijn om de schade zelf te betalen. Zo voorkom je dat de schade van invloed is op je schadevrije jaren en daarmee ook op je premie.

Delen