Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Scheiden, waar moet je aan denken?

Big image

Tijdens een relatiebreuk komt er veel op je af. Naast het verwerken van veel emoties, zijn er ook lastige knopen om door te hakken. Het is belangrijk om alles goed te regelen voor jezelf en eventuele kinderen. Hieronder vind je een overzicht van zaken waar je goed over na moet denken.

Scheidingsprocedure

Zijn jullie getrouwd? Dan zal de echtscheiding worden uitgesproken door de rechter. Het is handig om samen met een advocaat of een mediator in gesprek te gaan. Zij zijn erop gericht om de scheiding tussen jou en je partner zo goed mogelijk te laten verlopen. Daarnaast kunnen ze helpen keuzes te maken, die voor beide partijen het beste zijn.

In sommige situaties is het helaas niet mogelijk om samen in gesprek te gaan. In dit geval kun je zelf een advocaat in de arm nemen. Dit zal jouw partner waarschijnlijk ook doen. Dit betekent niet direct dat het uitloopt op een vechtscheiding. De advocaten kunnen in de meeste gevallen samen overleggen om zo toch tot de juiste keuzes en afspraken te komen.

Ouderschapsplan

Zijn er kinderen van onder de 18 in het spel? Dan ben je wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Een ouderschapsplan is een hulpmiddel om na te denken over de toekomst. Voor zowel jullie als voor de kinderen kan een scheiding een erg zware tijd zijn. Dit plan geeft kinderen duidelijkheid en rust in een tijd waarin er erg veel gebeurt en verandert. In het ouderschapsplan worden afspraken beschreven over hoe je samen beslissingen maakt over belangrijke onderwerpen zoals de schoolkeuze. Maar ook afspraken over de kosten van de verzorging en de opvoeding van de kinderen worden beschreven. Heb je hulp nodig bij het maken van het ouderschapsplan? Vraag dit dan bijvoorbeeld aan iemand uit je omgeving, een mediator of bij de gemeente.

Woonsituatie

Jij en je ex-partner hebben waarschijnlijk samen een huur- of koopwoning. Wordt het koophuis verkocht of blijft een van jullie erin wonen? Wordt de huur van de huurwoning opgezegd? Hoe wordt de inboedel verdeelt? Er zijn veel verschillende scenario’s, maar in alle gevallen moeten er goede afspraken worden gemaakt. Vergeet niet om de verhuizing(en) en scheiding door te geven aan zowel de gemeente als de belastingdienst! Heb je hulp nodig in dit ingewikkelde proces? Wij helpen je graag.

Pensioen

Bij een scheiding moet er ook aan het pensioen worden gedacht. Volgens de wet hebben jullie beide recht op de helft van het ouderdomspensioen dat is opgebouwd in de periode dat jullie samen waren. Na een scheiding moet het pensioen binnen 2 jaar verdeeld worden, deze verdeling dienen jullie zelf te regelen.

Schakel hulp in

Al met al is er een hele boel dat geregeld moet worden. Gelukkig kun je hiervoor verschillende mensen, bedrijven of instanties inschakelen. Zo ook Fidus, onze financiële adviseurs helpen je bij het maken van de juiste keuzes over bijvoorbeeld alimentatie, de verkoop van het oude huis en de aankoop van een nieuw huis. Ben jij benieuwd waar wij jou bij kunnen helpen? Neem contact op met het dichtstbijzijnde Fidus-kantoor.

Delen