Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Autorijden

Voldoet jouw auto aan de beveiligingseisen van je autoverzekering?

Big image

Sluit je een autoverzekering af? Dan krijg je vanuit de verzekeraar vaak te maken met beveiligingseisen. Welke dit zijn én wanneer je deze nodig hebt lees je in ons blog!

Eisen van je verzekeraar

Je kostbare en geliefde auto wil je natuurlijk goed beveiligen. Dit is niet alleen slim, maar soms zelfs verplicht. Bijvoorbeeld door de verzekeraar. Er zijn verschillende beveiligingsklassen waarin jouw auto ingedeeld kan worden. Dit hangt af van het type auto dat je hebt én de verzekering die je afsluit. Benieuwd welke klasse er bij jou auto verplicht is? Dat vind je in de polisvoorwaarden van je verzekering

De beveiligingsklassen

In totaal zijn er vijf beveiligingsklassen voor je auto. Deze zijn bepaald door de Stichting Veiligheid Auto’s (SCM). Alleen SCM gecertificeerde bedrijven mogen deze beveiliging inbouwen. Wij zetten de klassen voor je op een rij:

Klasse 1

In klasse 1 is de auto beveiligd met een startonderbreking. Deze beveiliging blokkeert de startmotor zodat hij niet start.

Klasse 2

De klasse 2 beveiliging is een uitbreiding op klasse 1. Naast een startonderbreking zit er ook een inbraakdetectie in de auto. Zit er een dief aan je auto? Dan gaat de auto flink toeteren en knipperen je lichten. Handig om inbrekers af te schrikken, dus!

Klasse 3

Na de tweede klasse volgt klasse 3. De beveiliging van klasse 3 is vergelijkbaar met klasse 2. Wel heeft klasse 3 een extra hellingdetectie. Proberen dieven de auto te stelen door hem weg te tillen? Dan gaat het alarm af.

Klasse 4

Als uitbreiding op klasse 3 volgt er bij klasse 4 een volgsysteem. Is je auto gestolen? Dan kan je na een melding van diefstal het volgsysteem inschakelen. Is het systeem ingeschakeld? Dan ontvangt de meldkamer een melding van het systeem in de auto.

Klasse 5

In klasse vijf heeft een auto geen gewoon volgsysteem, maar een uitgebreid volgsysteem. Dat betekent het volgende: Gaat het alarm van de auto af? Dan schakelt dit systeem meteen in. Er hoeft dus geen melding van diefstal aan vooraf te gaan.

Is je beveiliging nog up-to-date?

Heeft je auto beveiligingsklasse 3, 4 of 5? Dan gelden er aanvullende eisen voor het beveiligingssysteem. Na installatie van de beveiliging is deze drie jaar geldig. Na drie jaar moet het systeem jaarlijks worden gekeurd door een erkend inbouwbedrijf. Doe je dit niet? Dan kan dit gevolgen hebben voor je verzekering.

Tip! Benieuwd of jouw auto bekend is bij SCM? Check dan je kenteken.

Een nieuwe auto gekocht? Dan is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Het is namelijk wettelijk verplicht om je auto te verzekeren. Hiervoor bestaan verschillende dekkingen. Afhankelijk van je auto en dekking ben je ook verplicht de auto op een goede manier te beveiligen. Meer weten? Neem contact op met je Fidus adviseur. Wij helpen je graag!

Delen