Waarom krijgt een storm een naam?
Alle stormen met kleurcode oranje of rood krijgen een naam. Dit heeft het KNMI in 2019 bepaald. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat een storm met een naam zorgt voor meer bewustwording bij het publiek. Dit zorgt voor minder schade en letsel na een storm. Het zorgt er ook voor dat een storm makkelijker te volgen is via social media.
Hoe wordt de naam van een storm bepaald?
Nederland is samen met Groot-Brittannië en Ierland aangesloten bij de westgroep van EUMETNET. Dit is een Europees netwerk van nationale metrologische diensten, zoals het KNMI. Samen met deze landen leveren wij alle namen voor stormen die in West-Europa ontstaan. De lijst met stormnamen vind je bij de KNMI. In Engeland en Ierland sturen inwoners zelf suggesties voor namen. In Nederland maakt het KNMI een lijst. Uit deze lijst krijgen onze stormen een naam. Neem Corrie bijvoorbeeld: Corrie was in 1964 de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI.
Geen stormen met de Q, U, X, Y, Z
Wist je dat.. stormen nooit met de letter Q, U, X, Y of Z beginnen? Dit komt door internationale afspraken. Volgens het National Hurricane Center in Amerika mag geen één storm beginnen met deze letters. Daarom is besloten dat dit nergens mag.
Nieuwe lijst stormnamen
Lang niet elke naam op de lijst wordt gebruikt. Toch verschijnt er elk jaar weer een nieuwe lijst namen. Waarom dit is? Dit komt door regelgeving bij de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Zij hebben een standaard die ook het KNMI volgt.
Dus, hoe zou jij de volgende storm noemen?