Wat is een RI&E?
Een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, kortweg RI&E is een verplicht document voor alle bedrijven met personeel in Nederland. In dit document staan de mogelijke arbeidsrisico’s die werknemers binnen een organisatie lopen. Denk aan fysieke gevaren zoals onveilige machines, maar ook aan onzichtbare risico’s zoals werkstress. De RI&E bestaat uit twee onderdelen:
- Inventarisatie: Hierbij worden alle arbeidsrisico’s in het bedrijf geïnventariseerd.
- Evaluatie: Vervolgens worden de arbeidsrisico’s beoordeeld op prioriteit. Vaak hoort hier ook een plan van aanpak bij waarin staat welke maatregelen er genomen worden om de arbeidsrisico’s te verkleinen.
Na het opstellen van de RI&E is het de bedoeling dat je aan de slag gaat met het verkleinen of weghalen van de arbeidsrisico’s. Om te zorgen voor een veilige werkplek voor al je medewerkers. De RI&E moet je in de meeste gevallen ook laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst. Meer informatie over de RI&E kan je vinden op deze website.
Waarom vraagt mijn verzekeraar naar een RI&E?
Verzekeraars dekken risico’s. Daarom willen ze ook zo min mogelijk risico lopen op claims en schadevergoedingen. Met een RI&E kan de zien welke arbeidsrisico’s er in jouw bedrijf zijn en welke maatregelen je neemt om die arbeidsrisico’s te beperken.
Met de RI&E kan een verzekeraar inschatten of er sprake is van een groot risico op bijvoorbeeld ongevallen, arbeidsongeschiktheid of bedrijfsschade. Deze factoren hebben invloed op de voorwaarden van je verzekering en de hoogte van de premie.
Wat als je geen RI&E hebt?
Zoals hierboven beschreven is het voor bijna ieder bedrijf in Nederland verplicht een RI&E te hebben. Doe je dit niet? Dan ben je in overtreding van de Arbowet. Maar het kan ook gevolgen hebben voor je verzekering. Kan je na een schade geen RI&E overleggen? Dan kan een verzekeraar besluiten minder uit te keren of de schade zelfs niet te vergoeden. Het maken van een RI&E is daarom van groot belang.
Het maken van een RI&E is dus niet alleen belangrijk voor de veiligheid van je medewerkers, maar ook voor je verzekeringen. Heb je nog geen RI&E? Zorg dan dat je deze zo snel mogelijk opstelt.
Wil je advies voor de gevolgen van jouw verzekering? Neem dan contact op met je Fidus-adviseur voor persoonlijk advies!