Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Zakelijk

Wat kost een bestelauto rijden?

Big image

Een bestelauto is een must-have voor veel bedrijfseigenaren. Bij het rijden in een bestelauto komen natuurlijk verschillende kosten kijken. Dit gaat verder dan alleen de aanschafprijs van je bestelauto. Denk bijvoorbeeld aan je verzekering, brandstof en wegenbelasting. Maar wat kost dat eigenlijk? Wij onderzochten de belangrijke kostenposten!

Wat betaal je aan wegenbelasting?

Rijd je een auto? Dan betaal je wegenbelasting. Deze belastinginkomsten gebruikt de overheid om de wegen in Nederland te onderhouden. Het bedrag aan wegenbelasting dat je betaalt hangt af van vier factoren: het gewicht van de auto, de CO2-uitstoot, het type brandstof én de provincie waar je woont. De wegenbelasting van je auto berekenen? Dat kan met behulp van verschillende tools. Bijvoorbeeld die van de Belastingdienst.

Kosten voor de brandstof

Om een auto te rijden heb je natuurlijk brandstof nodig. Zonder brandstof kom je niet ver. Ook de kosten voor brandstof kan je makkelijk inschatten. Hiervoor heb je vier dingen nodig:

  • Hoeveel kilometer rijd je maandelijks met je auto? Maak hiervan een inschatting.
  • Wat voor brandstof gebruik je? Is dit diesel, benzine, elektra of wat anders?
  • Wat is het gemiddelde verbruik van je bestelauto?
  • Wat kost de brandstof?

Nu gaan we rekenen. Wij geven je een rekenvoorbeeld.

Voorbeeld

Stel je rijdt 1.000 kilometer per maand. Het verbruik van je bestelauto is 1 op 12. Dan heb je maandelijks 1.000/12 = 83,33 liter brandstof nodig.

Deze brandstof kost bijvoorbeeld € 1,73 per liter. Dan heb je 83,33 liter x € 1,73 = € 144,16 aan brandstof nodig per maand.

Onderhoud

Ook het onderhouden van een bestelauto kost geld. Zodra er iets kapot is, moet dit natuurlijk gerepareerd worden. Daarnaast moet je jouw auto regelmatig een onderhoudsbeurt geven óf APK laten keuren. Zo verklein je de kans dat je onverwachts ergens stil komt te staan. Erg belangrijk, dus! De precieze kosten zijn vooraf lastig in te schatten. Maar het is ieder geval slim om een bedrag voor de kosten van onderhoud te reserveren.

Een bestelautoverzekering

Het is een Nederland verplicht je bestelauto voor minimaal Wettelijke Aansprakelijkheid, ook wel WA, te verzekeren. Hiermee verzeker je jezelf alleen tegen schade die je aan anderen toebrengt. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je bestelauto Beperkt Casco of Allrisk (Volledig Casco) te verzekeren. Hiermee verzeker je de auto bijvoorbeeld ook tegen diefstal, brand of schade aan je eigen voertuig.

Let op! De specifieke voorwaarden verschillen per bestelautoverzekering. Bekijk daarom altijd de polisvoorwaarden van je verzekering.

Weten welke bestelautoverzekering het beste past bij jouw bestelauto? Neem dan contact op met jouw dichtstbijzijnde Fidus-kantoor. Wij helpen je graag!

Delen