Altijd bereikbaar
Altijd een contactoptie die bij jou past
Altijd dichtbij
Altijd een kantoor in de buurt
Altijd klantgericht
Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws
Ondernemen

Wat moet je weten over de zakelijke Rechtsbijstandverzekering?

Een juridisch conflict is de vrees van elke ondernemer. Het levert vaak een hoop stress op bij de betrokkenen. Een zakelijke Rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij zulke conflicten. Denk aan conflicten met leveranciers, klanten die niet betalen of een zakelijk geschil over een contract. Maar wat moet je weten voordat je zo’n verzekering afsluit? We leggen het aan je uit in dit blog.

Er geldt wachttijd: je bent niet meteen verzekerd

Veel ondernemers denken dat een zakelijke Rechtsbijstandverzekering direct hulp biedt bij elk conflict. Dat is niet altijd het geval. Bij de meeste verzekeraars geldt er namelijk een wachttijd.  Dit betekent dat je een periode nog geen juridische hulp krijgt voor nieuwe geschillen. De wachttijd is vaak tussen de drie en zes maanden. Hiermee wil de verzekeraar voorkomen dat ondernemers pas een verzekering afsluiten wanneer er al problemen gelden. Daarbij hebben ze nog een extra garantie opgenomen in de voorwaarden. Conflicten die vóór de ingangsdatum van de verzekering al spelen, worden nooit gedekt. Controleer daarom altijd goed de polisvoorwaarden.

Wat dekt een zakelijke Rechtsbijstandverzekering?

Een Rechtsbijstandverzekering biedt bedrijven en ondernemers juridische hulp en advies bij verschillende soorten zakelijke conflicten. Wat er precies gedekt is verschilt per verzekeraar. Controleer hiervoor altijd je polisvoorwaarden. Vaak kun je de dekking uitbreiden met extra dekkingen, zoals:

  • Contractgeschillen: Conflicten met leveranciers of opdrachtgevers over afspraken en leveringen.
  • Arbeidsrecht: Hulp bij ontslagprocedures, arbeidsconflicten of reorganisaties.
  • Incasso van onbetaalde facturen: Juridische ondersteuning bij het innen van openstaande betalingen.
  • Vastgoed en huurrecht: Geschillen over bedrijfsruimte of huurcontracten.
  • Fiscale en administratieve zaken: Begeleiding bij conflicten met de Belastingdienst.

Wat dekt de verzekering niet?

Zoals bij veel andere verzekeringen zijn er ook een aantal zaken die de verzekering niet dekt. Bijvoorbeeld:

  • Conflicten die al speelden voordat je de verzekering afsloot.
  • Bewust met veel risico handelen, zoals het zelf breken van een contract.
  • Boetes en schadevergoedingen.
  • Aandeelhoudersgeschillen en fusie- of overnamekwesties (soms apart verzekerbaar).

Mag je zelf een advocaat kiezen?

Bij veel verzekeraars krijg je juridische hulp via hun eigen juristen of advocaten. Maar als je naar de rechter moet, mag je bij sommige partijen een eigen advocaat kiezen. Wel gelden hier soms maximumbedragen voor.

Waarom kiezen voor een zakelijke Rechtsbijstandverzekering?

Juridische conflicten zijn zwaar. In de afgelopen 5 jaar heeft 50% van de ondernemers één of meerdere conflicten gehad. 20% procent van de ondernemers verwacht binnen één jaar een juridisch probleem te hebben en zelf 86% daarvan verwacht specialistische hulp nodig te hebben.

Dit kost vaak veel tijd, geld en energie. Zo lopen de kosten voor een advocaat vaak op tot duizenden euro’s per zaak en heb je veel zorgen over de uitkomst van het geschil. Met een rechtsbijstandverzekering voorkom je onverwachte kosten en kun je rekenen op professionele ondersteuning.

Wil je advies over onze Rechtsbijstandverzekering en weten welke dekking het beste bij jouw bedrijf past? Neem dan contact op met een adviseur van Fidus. We helpen je graag verder!