Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Geen categorie

Waterschade: wat dekt je verzekering?

Big image

Met het regenachtige, vochtige klimaat in Nederland, kan het zijn dat je een keer last hebt van waterschade in je woning. Niet alleen het weer, maar ook andere onvoorziene gebeurtenissen kunnen voor waterschade zorgen. Maar valt waterschade eigenlijk wel binnen de dekking van je verzekering? En op welke verzekering meld je de waterschade? Wij leggen het aan je uit in dit blog.

Wat is gedekt en binnen welke verzekering?

De inboedel- en opstalverzekering, ook wel woonverzekeringen, kunnen dekking bieden tegen waterschade. Afhankelijk van het soort schade bepaalt de verzekeraar op welke verzekering de schade gemeld moet worden. In sommige gevallen worden de verzekeringen in een pakket afgesloten. Dit is afhankelijk van het feit of je een woning bezit of niet.

Ben je in het bezit van een koopwoning?

Dan is het verstandig om een inboedel- en opstalverzekering af te sluiten. Wist je dat het slim is om je woonverzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten? Zo voorkom je discussie tussen twee maatschappijen over de dekking.

Heb je een huurwoning? Dan is een inboedelverzekering vaak voldoende. De huurbaas regelt in dat geval meestal de opstalverzekering. Let op! In je huurcontract vind je de afspraken die in jouw situatie gelden.

Waterschade: wat is wel of niet gedekt?

Over het algemeen dekken de woonverzekeringen:

  • Schade veroorzaakt door regenwater dat via het dak de woning binnenkomt
  • Schade veroorzaakt door een gesprongen waterleiding
  • Schade veroorzaakt door een gebroken aquarium of kapot waterbed

Sommige verzekeringen hebben zelfs een uitgebreidere dekking. Maar altijd geldt: de precieze dekking hangt af van je verzekering. Bekijk dus altijd de polisvoorwaarden van je verzekering om zeker te weten wat wel of niet binnen de verzekering valt.

Wat dekt de inboedelverzekering?

Onder de dekking van de inboedelverzekering vallen de spullen die je in je huis hebt staan. De officiële uitleg zegt: onder de inboedel valt alles wat niet aard- en nagelvast zit. Makkelijker gezegd gaat het dus om de spullen die je mee kan nemen als je gaat verhuizen, zonder dat je hier iets voor hoeft te slopen. Gaat het om iets wat vastzit aan je woning? Dan verzeker je dit met de opstalverzekering.

Geen dekking op de inboedelverzekering

Schade door onvoorziene gebeurtenissen wordt in principe vergoed door de inboedelverzekering. Gaat het om een schade die je had kunnen voorkomen of die je al verwacht had? Dan is er geen dekking. Denk aan een openstaand raam tijdens een storm of schade door achterstallig onderhoud.

Let op! De inboedelverzekering geeft niet automatisch vergoeding voor alle onvoorziene gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een overstroming is meestal niet gedekt op de inboedel- en opstalverzekering. Controleer daarom altijd je polisvoorwaarden om te kijken wat er voor jou geldt.

Delen