Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Motorrijden

Een motorrijbewijs A1, A2, A: welk rijbewijs heb je nodig?

Big image

Droom je ervan om lekker met de motor op pad te gaan? Dan moet je eerst een geldig rijbewijs hebben. Het halen van je rijbewijs zit alleen iets anders in elkaar dan bij autorijden. Bij motorrijden heb je namelijk drie categorieën binnen je rijbewijs. Maar welke categorie heb jij nou nodig voor jouw droommotor? Wij vertellen het in ons blog.

Verschillende motorrijbewijzen

Elke categorie bij motorrijden staat voor een bepaald vermogen. Daarnaast geldt er voor elke categorie een andere minimum leeftijd.

Motorrijbewijs A1

Het A1 rijbewijs is het lichtste rijbewijs voor de motor. Ben je in het bezit van dit rijbewijs? Dan mag je alleen motoren rijden van maximaal 125cc en 11 kilowatt (KW). Een A1 rijbewijs haal je zodra je minimaal 18 jaar bent.

Motorrijbewijs A2

Een A1 rijbewijs te licht? Overweeg dan eens een A2 rijbewijs. Met een A2 rijbewijs rij je motoren tot 35 KW. Om dit rijbewijs te halen moet je minimaal 20 jaar zijn. Daarnaast is het belangrijk om een autorijbewijs te hebben óf vooraf je motor theorie te halen. Heb je dit niet? Dan mag je niet op voor je voertuigbeheersing (AVB).

Motorrijbewijs A

Voor de echte snelheidsduivels onder ons bestaat er rijbewijs A. Met dit rijbewijs rij je motoren met elk vermogen. Vanaf 24 jaar haal je dit rijbewijs. Toch is er een uitzondering:

A met code 80

Ben je 21 jaar? Dan mag je starten met rijbewijs A. Er zitten alleen wel een aantal voorwaarden aan. Zodra je het rijbewijs A haalt zie je code 80 op je rijbewijs staan. Dit betekent dat je tot 24ste alleen op A2 motoren mag rijden. Heb je 2 jaar je code 80 rijbewijs of wordt je 24? Dan mag je automatisch op categorie A rijden. Je hoeft dus niet opnieuw op voor je rijbewijs.

Hoe ziet een examen er uit?

Ook het examen van motorrijden is anders dan bij de auto. Voor een motorrijbewijs doe je namelijk twee praktijkexamens. Het verschil leggen we voor je uit.

Voertuigbeheersing (AVB)

Het eerste examen wat je aflegt is de voertuigbeheersing (AVB). Bij dit examen laat je zeven verschillende oefeningen zien op een afgesloten terrein. Zo laat jij zien dat je de motor onder controle hebt. Oefeningen zijn onder andere: Rem oefeningen, slaloms, halve draaien, parkeren. Welke oefeningen jij op het examen doet bepaalt een examinator. Wel zijn er een aantal verplichte oefeningen zoals de noodstop en het parkeren.

Verkeersdeelname (AVD)

Zodra je bewezen hebt dat je de motor onder controle hebt mag je de weg op. Dit examen is vergelijkbaar met je auto examen. In een ritje van 35 minuten rij je een route op de motor. Tijdens deze rit beoordeeld een examinator je rijkunsten. Zijn deze voldoende? Dan ben je officieel geslaagd voor je rijbewijs!

Je motorverzekering

Ben je eindelijk in bezit van dat gedroomde rijbewijs? Dan kan je niet meteen op je nieuwe motor springen. Regel eerst een goede motorverzekering. Dit is niet alleen belangrijk, maar ook verplicht. Weten welke motorverzekering het beste bij jou motor past? Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor. Wij helpen je graag.

Delen