Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · algemeen

Zonnepanelen verzekeren: 7 tips om nare verrassingen te voorkomen.

Zonnepanelen zijn een populaire manier om te besparen op energiekosten en bij te dragen aan een duurzamere wereld. Maar hoe zit het met de verzekering van deze belangrijke aankoop? Bij Fidus geven we je graag meer informatie, zodat je goed voorbereid bent op mogelijke bijkomende risico’s. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, dus.

Big image

Tip 1: Check of jouw zonnepanelen verzekerd zijn onder de opstalverzekering.

Of je zonnepanelen verzekerd zijn, hangt af van hoe ze op je dak zijn bevestigd en of je een huur- of koopwoning hebt.

In de meeste gevallen vallen zonnepanelen alleen onder de opstalverzekering als ze vast gemonteerd zijn. Dit betekent dat ze een deel van de structuur van je woning zijn en niet eenvoudig verwijderd of verplaatst kunnen worden.

Het is dus belangrijk om je polisvoorwaarden van je opstalverzekering goed te controleren. Zo kun je zien of dit ook voor jouw situatie geldt en voorkom je dat je bij schade onverwachte kosten moet betalen.

Tip 2: Onderzoek wat jouw verzekering wel- en niet dekt.

Zonnepanelen zijn blootgesteld aan risico’s zoals stormschade, hagel, brand en zelfs diefstal. Controleer goed of je verzekering deze risico’s dekt.

Bij Fidus adviseren we om ook dekking te zoeken voor schade door vandalisme of technische defecten. Dit beschermt je tegen hoge reparatie- of vervangingskosten.

Tip 3: Zorg ervoor dat je voldoet aan de voorwaarden van de verzekeraar.

Sommige verzekeraars stellen specifieke eisen aan de installatie van zonnepanelen. Denk aan een installatiecertificaat of dat de installatie is uitgevoerd door een gecertificeerde professional.

Ga deze voorwaarden goed na voor je zonnepanelen laat installeren en zorg ervoor dat de installatie aan deze eisen voldoet. Dit voorkomt problemen bij een mogelijke schade in de toekomst.

Tip 4: Regel dekking voor opruimingskosten bij milieuschade.

Bij schade, bijvoorbeeld door een storm of brand, kunnen zonnepaneeldeeltjes verspreid raken in de omgeving. Dit kan zorgen voor hoge opruimingskosten.

Dit soort schade valt vaak maar gedeeltelijk onder de standaard opstalverzekering. Daardoor kun je voor onverwachte kosten komen te staan. Controleer daarom goed of je verzekering opruimingskosten dekt. Is dat niet zo? Sluit dan een aanvullende dekking af.

Tip 5: Zorg voor dekking bij brand of schade bij terug levering van stroom.

Brandrisico is een belangrijke overweging, vooral als de brand wordt veroorzaakt door kortsluiting in de zonnepanelen.

Daarnaast leveren zonnepanelen vaak elektriciteit terug aan het net, wat specifieke risico’s met zich meebrengt. Denk aan overbelasting. Dekt jouw verzekering deze risico’s?

Tip 6: Betaal niet dubbel bij verlies van opbrengst.

Als je zonnepanelen tijdelijk niet werken door schade, kun je inkomsten mislopen. Zonde als je hierdoor meer moet betalen, dus.

Sommige verzekeringen bieden dekking voor opbrengstverlies tijdens de reparatieperiode. Dit kan een waardevolle aanvulling zijn, vooral als jouw zonnepanelen een grote hoeveelheid stroom opwekken.

Tip 7: Vergelijk de verschillen tussen een zelfstandige verzekering of uitbreiding van jouw bestaande verzekering.

Je kunt ervoor kiezen om je bestaande opstalverzekering uit te breiden met een extra dekking of een zelfstandige verzekering voor je zonnepanelen af te sluiten.

Bij Fidus helpen we je graag met het vergelijken van de kosten en dekkingen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen die bij jouw situatie past.

Een uitgebreide dekking biedt niet alleen rust, maar zorgt er ook voor dat je volledig beschermd bent tegen onverwachte kosten.

Laat je niet verrassen, maar goed adviseren.

Een goede verzekering van je zonnepanelen voorkomt onverwachte kosten. Zorg ervoor dat je investering goed beschermd is. Het is zo geregeld.

Neem contact op met Fidus voor onafhankelijk, persoonlijk advies, bij jou in de buurt. Verzekeringenpensioenen en hypotheken die bij jouw situatie passen, dus.

Neem contact op

Altijd een Fidus adviseur bij jou in de buurt, dus.

Delen