Altijd dichtbij
Kantoren in heel Nederland
Altijd klantgericht
Advies voor jouw persoonlijke situatie
Altijd bereikbaar
Altijd een contactoptie die bij jou past

WIA-verzekering

Verzekerd van een inkomen, dus.

Offerte aanvragen

Als jouw werknemer in de WIA terecht komt, dan gaat hij of zij flink achteruit op het inkomen. Dit financiële gat kun je als werkgever opvullen met de WIA-verzekering.

De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)

Als een van jouw medewerkers langer dan 2 jaar ziek is en gedeeltelijk of helemaal niet kan werken, dan komt hij in de WIA terecht. WIA staat voor de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Zoals de naam al zegt wordt er gekeken hoeveel een medewerker nog kan werken als hij ziek wordt. Het kan zijn dat een deel van het werk nog uitgevoerd kan worden. Dan wordt ook verwacht dat jouw medewerker dit doet. Maar het kan ook zijn dat hij arbeidsongeschikt wordt verklaard. In beide gevallen, dus zowel bij gedeeltelijke als bij complete arbeidsongeschiktheid, komt de medewerker in de WIA terecht.

De WIA-verzekering voor werkgevers

Als een van jouw medewerkers in de WIA terecht komt, is de uitkering vaak een percentage van het minimumloon. Het inkomen wordt vele malen minder. Dat is dus een behoorlijk gat voor jouw medewerker. Veel mensen hebben hun leven ingericht op hun salaris, dus dit kan mensen ook nog eens in enorme financiële problemen brengen. Met een WIA-verzekering kun je dit gat voor een deel opvangen als werkgever. Als jouw medewerker arbeidsongeschikt raakt, dan kan het inkomen met de WIA-verzekering aangevuld worden tot 70% van het laatst verdiende loon. Dat is nog steeds minder dan het eerdere salaris, maar het vult het financiële gat voor jouw werknemer wel wat op.

Een WIA-verzekering als onderdeel van goed werkgeverschap

Een WIA-verzekering voor werkgevers is wettelijk niet verplicht. Er zijn cao’s die het wel verplicht stellen. Daarbij wordt een WIA-verzekering gezien als onderdeel van goed werkgeverschap. Je beschermt de medewerker ermee tegen enorme financiële problemen wanneer hij of zij arbeidsongeschikt raakt. Daarbij kan het ook een onderdeel zijn van de secundaire arbeidsvoorwaarden. Zeker wanneer je als werkgever het grootste deel van deze verzekering betaalt. Je kunt namelijk tot 50% van de premie voor deze verzekering door je medewerker laten betalen. Het is aan jou of je dit ook goed. Voor jullie beiden is de premie aftrekbaar. Dus dat is sowieso een voordeel.

Veelgestelde vragen over de WIA-verzekering

Waarom een WIA-verzekering?

Als een medewerker langer dan 2 jaar ziek is, dan komt hij of zij in de WIA terecht. De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Deze wet keert een klein deel uit. Dat is vaak een percentage van het minimumloon. De wettelijke WIA-uitkering krijgt een arbeidsongeschikte medewerker van het UWV. Met een WIA-verzekering verzeker je een groter percentage van het loon van jouw werknemer zodat hij of zij bij arbeidsongeschiktheid ook een hogere uitkering krijgt. Daardoor komen jouw werknemers niet voor grote financiële verrassingen te staan als ze arbeidsongeschikt raken.

Wat is een WIA-verzekering?

De WIA-verzekering is er voor uw werknemers wanneer zij langer dan 2 jaar ziek zijn. De eerste twee jaar ben je als werkgever sowieso verplicht om het loon door te betalen. Na deze twee jaar krijgt je werknemer een WIA-uitkering. Deze kun je als werknemer aanvullen met een WIA-verzekering. Zo wordt het financiële gat waar werknemers in vallen bij langdurige arbeidsongeschiktheid minder groot. 

Is een WIA-verzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht. Al stellen sommige cao’s het wel verplicht. En het wordt vaak gezien als goed werkgeverschap. 

Wat zijn de voordelen van een WIA-verzekering?

Niemand wil ziek zijn, laat staan langer dan 2 jaar. Omdat het vervelend is, maar ook omdat je inkomensverlies hebt. Voor dat inkomensverlies kun je je medewerker verzekeren met een WIA-verzekering. Dit klinkt misschien als een overbodige verzekering omdat het wettelijk niet jouw verantwoordelijkheid is, toch zijn er goede redenen om een WIA-verzekering voor je medewerkers af te sluiten:


  • Financiële zekerheid bij ziekte of arbeidsongeschiktheid is een fijne arbeidsvoorwaarde. Hiermee kun je je dus onderscheiden van andere werkgevers. 

  • Met een collectieve WIA-verzekering toon je goed werkgeverschap. Je laat zien dat je ook nog voor je medewerkers zorgt wanneer zij langer dan 2 jaar ziek zijn.

  • De re-integratie van werknemers is vaak lastig. Een verzekeraar kan je helpen om te kijken hoe je medewerker toch weer voor een deel aan het werk kan of wat andere opties zijn.

  • De premie van de collectieve WIA-verzekering is aftrekbaar. Voor zowel jou als werkgever, als voor de werknemer wanneer die een deel ervan meebetaalt.

Hulp nodig?
Altijd een oplossing voor jouw bedrijf, dus.
Neem contact op