Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies

Bootverzekering

Goed verzekerd het water op, dus.

Een eigen boot? Zorg dan dat je goed verzekerd bent. Zo ben je gedekt wanneer je met je boot schade maakt bij of aan anderen.

Een goede bootverzekering voor jou

Zodra de zon zich laat zien in ons land, wil jij natuurlijk op je boot stappen. Lekker varen over plassen, grachten en kanalen. Er kan op het water natuurlijk altijd iets gebeuren. Ook als de boot stil ligt in de haven. Zorg er daarom voor dat jouw boot goed verzekerd is, zodat de schade vergoed wordt.

Een bootverzekering afsluiten

In Nederland ben je niet verplicht om een bootverzekering af te sluiten, maar het is natuurlijk wel verstandig. Ook kan het zijn dat havens of opslagplekken een bootverzekering wel verplicht stellen. En ook al is het in Nederland niet verplicht, er zijn landen waar ze een bootverzekering wel eisen. Check daarom voor je er naartoe vaart of een verzekering verplicht is of niet. Zo voorkom je nare verrassingen.

WA, WA+ of een Allriskverzekering voor je boot

Net zoals bij je auto kun je ook voor je boot voor verschillende dekkingen kiezen. Zo is er een WA-verzekering, die dekt de schade die je met je boot bij anderen veroorzaakt. Ook kun je kiezen voor een WA+ (beperkt casco) die voor een deel ook schade aan jouw eigen boot dekt. Met een AllRiskverzekering (volledig casco) ben je tegen zo goed als alle schade verzekerd.

Bescherm je boot

Je zal niet de eerste zijn als je boot op de trailer of je buitenboordmotor wordt gestolen. Bescherm je boot daarom goed door voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan goede beveiliging. Voor veel verzekeringen is dit ook verplicht.

“Wist je dat de particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet altijd schades aan derden door vaartuigen dekt maar dat dus in verschillende gevallen de WA dekking uitkomst biedt.”

Marc Voncken

Commercieel medewerker particulier

Veelgestelde vragen

Nee, in Nederland is een bootverzekering niet verplicht. Wel wordt vaak een verzekering geëist door bijvoorbeeld beheerders van jachthavens, organisatoren van wedstrijden. Zoek dus van te voren uit waar je wel en geen verzekering voor nodig hebt. In het buitenland kan een bootverzekering wel verplicht zijn, dus zoek dit ook uit voor je vertrekt.

De standaard varianten zijn vergelijkbaar met die van autoverzekeringen: WA, WA+ (beperkt casco) en een Allrisk (casco) bootverzekering. Daarnaast zijn extra dekkingen mogelijk, zoals een opvarendenverzekering.

Ja. Dit is vergelijkbaar met autoverzekeringen. Ook bij de bootverzekering is er een no-claimkorting.

Hulp nodig?

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.