Meer dan 350 financiële experts

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisico verzekering, dus.

De overlijdensrisicoverzekering sluit je voor jouw nabestaanden. Zij kunnen de hypotheek aflossen, studeren, of ze hebben er een inkomen van. Bekijk wat er mogelijk is.

De overlijdensrisicoverzekering voor jou

Veel mensen kennen de overlijdensrisicoverzekering als de verzekering die veel hypotheekverstrekkers verplicht stellen. Een overlijdensrisicoverzekering wordt daarom vaak afgesloten om de hypotheek te kunnen blijven betalen als je overlijdt. Deze verzekering neem je dus eigenlijk zodat je nabestaanden niet in de problemen komen als jij er niet meer bent.

De hypotheek of ook de studie van je kinderen?

De hypotheek is dus de voornaamste reden om een overlijdensrisicoverzekering te nemen, maar denk bijvoorbeeld ook aan de studie van je kinderen. Met deze verzekering kun je ook een bedrag verzekeren waar je kinderen van kunnen studeren als jij komt te overlijden. Ook kun je een bedrag verzekeren wat het inkomen van je partner aanvult, want de kans is groot dat jullie huishouden op beiden of misschien wel alleen jouw inkomen draaide. Met de overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat jouw gezin goed achter blijft wanneer jij komt te overlijden.

Gelijkblijvend kapitaal of dalend kapitaal gedurende de looptijd

Bij een overlijdensrisicoverzekering kun je kiezen voor een gelijkblijvend kapitaal. Dan blijft het bedrag dat uitgekeerd wordt gelijk gedurende de looptijd. Maar hoe ouder je wordt, hoe groter de kans is dat de hypotheek is afbetaald en hoe minder geld jouw nabestaanden nodig zullen hebben. Dus je kunt er ook voor kiezen om een dalend kapitaal te verzekeren. Wil je advies hierover? Onze adviseurs kijken graag met je mee. Neem vrijblijvend contact op!

Veelgestelde vragen

De belangrijkste vormen zijn: gelijkblijvend en dalend. Bij een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering blijft het uit te keren bedrag hetzelfde. Bij een dalende overlijdensrisicoverzekering daalt dat bedrag tijdens de looptijd van de verzekering. Dat kies je bijvoorbeeld omdat je een steeds groter deel van je hypotheek hebt afgelost. 

Dat hangt af van het doel. Als je de verzekering neemt voor de aflossing van de hypotheek, wordt bijvoorbeeld het hypotheekbedrag genomen. Als je het doet voor jouw nabestaanden, wordt er gekeken welke inkomensbehoeften er zullen zijn bij jouw nabestaanden.

Bij een normale overlijdensrisicoverzekering niet. Maar je hoeft de uitkering ook niet bij je inkomen op te tellen. Het wordt wel weer meegeteld bij je vermogen. 

Hulp nodig?

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.