Advies voor jouw persoonlijke situatie

Zorgverzekering

De best passende zorgverzekering voor jou, dus.

Welke zorg heb jij nodig en welke verzekeraar past daarbij? En hoeveel eigen risico wil jij dragen? Fidus vindt de best passende zorgverzekering voor jou.

Een zorgverzekering voor jou

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Je moet dus minimaal een basiszorgverzekering hebben. In de meeste gevallen kun je alleen op 1 januari van zorgverzekeraar wisselen. Vaak regel je dit in december en daarom zie je in die maand ook veel reclames voor zorgverzekeringen. Wil jij weten of jouw zorgverzekering nog helemaal bij jou past? Vergelijk dan zelf online of neem contact op met een van onze adviseurs. Zij kijken gratis en vrijblijvend met jou mee en zoeken naar de best passende zorgverzekering voor jou.

Basiskosten en extra dekkingen

In Nederland ben je dus verplicht om minimaal een basiszorgverzekering te hebben. Deze zorgverzekering dekt de minimale kosten. Welke kosten dit zijn wordt ieder jaar opnieuw bepaald door de overheid. Meestal zijn dit zaken als huisartskosten, ziekenhuisopnames en bepaalde medicijnen. Met een aanvullende zorgverzekering of een zorgverzekering met extra dekkingen kun je zelf bepalen welke zorg je nog meer verzekerd wilt hebben. Denk hierbij aan de fysiotherapeut of zaken als een beugel.

Restitutiepolis en naturapolis

Als je een zorgverzekering gaat uitzoeken moet je natuurlijk nadenken over welke zorg jij allemaal wil verzekeren. Maar je moet ook nadenken of jij een restitutiepolis of een naturapolis wilt. Bij een naturapolis neem je eigenlijk een pakket aan zorg af bij jouw verzekeraar. De verzekeraar vergoedt dan alleen de zorg wanneer jij naar een van de zorgverleners gaat die bij die verzekeraar zijn aangesloten. Bij een restitutiepolis ben je verzekerd voor een bepaald bedrag en kun je zelf bepalen naar welke arts of tandarts jij wilt.

Veelgestelde vragen

Nee, je betaalt bepaalde kosten sowieso (gedeeltelijk) zelf. Ook als je naast de basisverzekering veel aanvullende zorg hebt verzekerd. Zoals het eigen risico. Hoe hoog dat eigen risico is kun je voor een deel zelf bepalen, maar er is een wettelijk minimum dat elk jaar opnieuw wordt vastgesteld. En de meeste aanvullende dekkingen worden ook tot een bepaald maximum bedrag vergoed. Ga je over dat bedrag heen, dan moet je het zelf betalen. Wat jij vergoed krijgt, kun je vinden in het vergoedingenoverzicht dat bij jouw polis hoort.

Wat vergoed wordt in de basisverzekering wordt elk jaar opnieuw bepaald door de overheid, maar een aantal zaken zitten er eigenlijk altijd wel in. De belangrijkste vergoedingen uit de basisverzekering zijn: de huisarts, behandeling & verblijf in het ziekenhuis, geneesmiddelen, verloskundige zorg, kraamzorg en tot slot de tandarts tot 18 jaar.


Bij een naturapolis kun je niet zelf voor een zorgverlener kiezen. Om voor volledige vergoeding in aanmerking te komen moet jouw zorgverlener een contract hebben met de zorgverzekeraar. 

Jouw verzekeraar bepaalt dus bij welke dokter en in welk ziekenhuis jij je mag laten behandelen. 

Als je een naturapolis overweegt, is het dus belangrijk om van te voren goed uit te zoeken of de zorgverleners waar jij naartoe wilt een contract hebben met die zorgverzekeraar.

Hulp nodig?

Altijd een oplossing bij jouw situatie, dus.