Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Inboedel verdelen bij een scheiding

Big image

Het leven loopt niet altijd zoals gepland. Bijvoorbeeld wanneer jij en je partner hebben besloten om te scheiden. Dit is een beslissing met grote gevolgen. Ook moeten er een hele boel zaken geregeld worden. Denk hierbij aan het maken van onderlinge afspraken tot het verdelen van de inboedel. In ons blog geven we je tips voor het verdelen van de inboedel.

Tips inboedel verdelen

De inboedel bestaat uit alle spullen in de woning. Bij het verdelen van de inboedel is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Bekijk het huwelijkscontract

Op het moment dat jij en jouw partner besloten te trouwen, is er gekozen voor een bepaalde huwelijksvorm. De meest voorkomende vormen zijn: het wettelijke stelsel (trouwen onder huwelijkse voorwaarden) of het stelsel van de scheiding van goederen.

Bij het wettelijk stelsel wordt er gewerkt met de eigen spullen van beide personen en de spullen die jullie samen hebben gekocht. Alle spullen die jullie samen hebben gekocht moeten verdeeld worden. De spullen die jij zelf hebt gekocht hoeven niet verdeeld te worden.

Bij het stelsel van scheiding van goederen bestaan er geen gemeenschappelijke spullen. Dit betekent dat de spullen verdeeld worden afhankelijk van wie welk product kocht. Hebben jullie een gezamenlijke rekening en zijn er toch spullen samen gekocht? Dan moeten jullie dit natuurlijk wel eerlijk verdelen.

Blijf vooral eerlijk tegen elkaar

In moeilijke tijden waar veel emoties bij komen kijken, zoals een scheiding, kan het voorkomen dat je niet altijd eerlijk blijft. Het luxe geluidssysteem dat door jouw ex-partner is gekocht, zou je misschien ook wel willen hebben. Maar dit is natuurlijk geen goede aanpak. Blijf eerlijk naar jezelf en je ex-partner. Voorkom ruzies en misschien zelfs een vechtscheiding. Van dat ene geluidssysteem of een ander product word je uiteindelijk niet gelukkiger. Van een scheiding zonder ruzie wel.

Maak een ‘verlanglijst’

Het is handig om beide een lijst te maken met de spullen die je graag zou willen houden. Voor de een zijn de keukenmachines belangrijk, terwijl de ander liever de televisie zou meenemen. Vergelijk de lijsten, misschien blijkt het verdelen van de spullen gemakkelijker dan gedacht. Probeer beide af en toe de ander tegemoet te komen. Komen jullie er samen echt niet uit? Vraag dan een advocaat of mediator om hulp.

Bepaal de waarde van de inboedel

Het is logisch dat je van veel spullen niet meer weet hoeveel het waard is. Om toch tot een eerlijke verdeling te komen is het handig om de waarde van de inboedel te (laten) bepalen. Het is slim om te kijken naar de aanschafprijs van het product en hoe lang je het product al in bezit hebt. Bijvoorbeeld de laptop die je een aantal jaar geleden voor 700 euro kocht. Deze zal nu niet meer zoveel waard zijn, maar gaat misschien wel nog heel wat jaren mee. Neem jij de laptop mee? Dan is het wel zo eerlijk dat jouw ex-partner ook spullen van rond dezelfde waarde krijgt.

Wie heeft wat betaald?

De makkelijkste manier van verdelen is natuurlijk kijken naar wie wat betaald heeft. Maar na al die jaren is het logisch dat je dit niet altijd meer weet. Misschien kun je nog ergens een bankafschrift of bon vinden. Is dit niet het geval? Dan moeten jullie alsnog samen bepalen wie wat krijgt.

Bepaal wat noodzakelijk is voor iedere partner

Heb jij in jouw nieuwe huis een aantal ingebouwde kasten of een ingebouwde oven? En is dit bij je ex-partner niet het geval? Dan is het een logische keus dat je ex-partner de kledingkasten of de losse oven meekrijgt. Bekijk elkaars nieuwe situatie en beslis samen en met behulp van jullie lijstjes voor wie welke spullen noodzakelijk zijn.

Hebben jullie de inboedel al helemaal verdeeld en ben je al verhuisd? Zorg dan voor een nieuwe inboedelverzekering, zo weet je dat jouw spullen weer goed beschermd zijn tegen schade of diefstal. Wel zo handig, dus

Delen