Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Lang op reis: Hoe zit dat met je verzekeringen?

Big image

Een lange reis maken staat op de bucketlist van veel mensen. Voor een aantal maanden op reis door Azië, Zuid-Amerika of Europa. Hoe dan ook een prachtige ervaring! Maar voordat je jouw koffers pakt voor dit mooie avontuur, is het erg belangrijk om je verzekeringen te regelen. Bij een lange reis zit dit vaak net even anders dan normaal. Wij vertellen je in ons blog graag meer!

Je verzekeringen regelen

Reisverzekering

Voor je op reis gaat wil je een reisverzekering afsluiten. Bij een lange reis werkt dit alleen net even anders dan normaal. Een standaard reisverzekering biedt namelijk vaak dekking voor een reisduur van maximaal 60 dagen. Ga je op een langere reis? Dan moet je hiervoor een speciale lange-reisverzekering afsluiten. Deze verzekeringen zijn speciaal voor lange reizen in het buitenland en dekken meestal medische kosten, ongevallen, en verlies of diefstal van je bagage.

Controleer altijd de polisvoorwaarden van je verzekering. Zo weet je wat er gedekt is op jouw reis. Het komt namelijk regelmatig voor dat er uitsluitingen en beperkingen gelden op een polis. Een voorbeeld hiervan zijn risicovolle activiteiten/sporten (bijvoorbeeld bergbeklimmen of duiken). Deze activiteiten zijn mogelijk alleen gedekt als je een aanvullende dekking afsluit.

Zorgverzekering

Iedereen in Nederland heeft een zorgverzekering. Deze verzekering is ook op reis erg belangrijk. Zo biedt je Nederlandse zorgverzekering meestal werelddekking voor spoedeisende medische hulp tot een bepaald maximum. Daarom is het slim om voor je reis ook je zorgverzekering te controleren. Biedt deze voldoende dekking of is het slim om aanvullende ziektekostenverzekeringen af te sluiten? Bijvoorbeeld door een extra dekking medische kosten af te sluiten bij je reisverzekering.

Andere belangrijke zaken om te regelen

Woning en post

Als je voor langere tijd op reis bent, wil je natuurlijk wel dat je woning goed beveiligd achterblijft. Vraag familie en vrienden daarom om regelmatig langs te gaan in je woning. Zo kunnen ze de plantjes water geven, de post halen en controleren of er niks geks is gebeurd. Zo laat jij met een gerust hart je woning achter.

Vaccinaties en gezondheidsvoorzorgsmaatregelen

Voor sommige bestemmingen is een vaccinatie halen verplicht of erg aan te raden. Het risico op het oplopen van een virus of ziekte is daar vaak een stuk groter dan in Nederland. Maak daarom voor je reis een afspraak bij de huisarts of GGD om de juiste vaccinaties te halen.

Financiële zaken

Niet overal kun je betalen met een pinpas uit Nederland. Controleer goed of jouw betaalpas ook in het buitenland werkt. Een reiscreditcard en wat cash meenemen op reis is ook geen slecht idee. Zo heb je in ieder geval een back-up als je bankpas niet werkt en/bij een noodgeval.

Contactgegevens en noodnummers

Neem een lijst mee op reis met belangrijke contactgegevens, zoals die van je verzekeraar en lokale hulpdiensten. Zorg dat je ook aan de thuisblijvers laat weten op welke plekken je verblijft.

Een goede voorbereiding op je reis is het halve werk. Het zorgt ervoor dat je optimaal kunt genieten, zonder onnodige zorgen of stress. Onze adviseurs helpen je graag bij deze voorbereiding. Bijvoorbeeld met advies over je reisverzekering. Meer weten? Neem dan contact op met jouw persoonlijke Fidus-kantoor.

Delen