Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Geen categorie

Hoe wordt bepaald of jij die lening krijgt?

Big image

Je vraagt een lening aan. Daarna is het vaak afwachten. Wordt deze goedgekeurd? Dit is afhankelijk van verschillende dingen die bij een aanvraag worden nagekeken door de bank. In dit blog leggen we graag aan je uit waar de bank allemaal naar kijkt.

Wat blijft er over na je vaste lasten?

Een lening moet je natuurlijk terugbetalen. Daarom kijkt de bank al snel in het aanvraagproces naar de financiële ruimte die je hebt. Hoeveel hou je over na je vaste lasten? Zo kijken ze of je aan het einde van de maand genoeg geld overhoudt om je lening terug te betalen.

Wat voor inkomen heb je?

Ook is het voor de bank belangrijk om te weten hoe jouw inkomen eruit ziet. Ben je bijvoorbeeld zelfstandig ondernemer of heb je een vast contract? Maar ook hoelang je al werkt, je loonstrook en soms zelf een werkgeversverklaring zijn belangrijk. Zo laat je aan de bank zien dat je een vast inkomen hebt.

Wat zijn je lasten?

Natuurlijk worden ook je lasten zelf bekeken. Hierbij kijkt de bank naar verschillende dingen. Hoe hoog zijn je woonlasten?, heb je een gezin (met kinderen)?, heb je een auto? De bank houdt hier allemaal rekening mee bij het beoordelen van je aanvraag. Bij grote gezinnen berekent de bank bijvoorbeeld meer kosten voor levensonderhoud.

In wat voor woning woon je?

Het is belangrijk om te weten in wat voor woning je woont. Heb je een eigen huis, huur je een huis, of woon je bij iemand anders? Dit geeft inzicht in je financiële situatie. Een woonhuis is bijvoorbeeld vaak een extra zekerheid. Huren kan juist veel effect hebben op je beschikbare inkomen.

Controle vastgoed en registers

Een extra controle vindt plaats binnen een aantal registers. Bijvoorbeeld het kadaster om te kijken of je nog meer woningen hebt, of in het insolventieregister of je niet betrokken bent (geweest) bij faillissementen of schuldsaneringen.

Check op je kredietgeschiedenis

De bank kijkt ook naar je kredietverleden. Dit doen ze bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Hierin zien ze of je ooit problemen hebt gehad met betalen of eventuele leningen netjes hebt afbetaald.

Als je geen registraties bij het BKR hebt, kan de bank dit soms als een probleem zien. Je hebt dan simpelweg geen geschiedenis waar ze op kunnen oordelen. Ook kijkt de bank of je niet in korte tijd vaker je lening hebt verhoogd, wat bekend staat als ‘stapelen’.

Met je partner lenen

Vraag je de lening samen met je partner aan? Dan kijkt de bank ook naar de financiële situatie van hem of haar. Dit doen ze op dezelfde manier. Dit kan zowel positieve of negatieve gevolgen hebben, afhankelijk van de financiële situatie van je partner.

Aanleveren van bankafschriften

Als laatste moet je ook een aantal bankafschriften aanleveren. Hierop bekijkt de bank of je bijvoorbeeld gebruik maakt van belastingregelingen, of er deurwaarders langskomen, of dat je veel gokt. In deze gevallen is het een stuk lastiger om een lening te krijgen. Omdat je financiën voor de bank dan niet zo betrouwbaar zijn.

Bij een aanvraag voor een lening worden dus meerdere dingen bekeken. Deze blog helpt je om te begrijpen welke dingen dit zijn. Zo kan jij zelfverzekerd die lening aanvragen, dus. Bekijk snel de mogelijkheden voor een lening bij Fidus!

Delen