Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Inkomen

Long COVID en AOV: Hoe jij sterker verder kunt.

Big image

Na long-COVID bleek dat de dekking van veel arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV’s) onvoldoende was. De markt blijft zich ontwikkelen en biedt steeds meer oplossingen. In dit blog houden we je up-to-date over ontwikkelingen rondom de AOV.

Laatste Update: 10-09-2024.
Bron: Rijksoverheid.

 

Long COVID heeft laten zien hoe belangrijk een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) is. De pandemie bracht onverwachte langdurige ziektes met zich mee, waardoor bleek dat de dekking van veel AOV’s onvoldoende was. Veel ondernemers zijn hierdoor tijdens de pandemie geconfronteerd met de beperkingen van hun arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Met de veranderingen in de markt als reactie op COVID-19 en de veranderingen die eraan komen, zoals de verplichte basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid (BAZ), is het slim om je huidige verzekering nu al op orde te maken. Zo voorkom je dubbele kosten en ben je goed gedekt tot de BAZ wordt ingevoerd.

Veranderingen in de markt.

Hoewel zorgmedewerkers inmiddels, onder bepaalde voorwaarden, gebruik kunnen maken van een eenmalige regeling, is er voor zelfstandigen nog geen compensatie voor langdurige ziekte. Daarom is het voor jou als zelfstandige belangrijk om je AOV aan te passen. Verzekeraars hebben hun producten inmiddels verbeterd om beter in te spelen op de risico’s van langdurige arbeidsongeschiktheid.

Bij Fidus staan we klaar om samen met jou te bekijken of je huidige verzekering nog voldoende is voor jouw situatie

Basisverzekering voor Arbeidsongeschiktheid (BAZ).

Een grote verandering is onderweg: de verplichte basisverzekering voor arbeidsongeschiktheid (BAZ)​. Deze verzekering, die waarschijnlijk in 2025 wordt ingevoerd, biedt een basisbescherming voor zelfstandigen door 70% van je inkomen te dekken tot aan het minimumloon. De kosten voor de BAZ bedragen 6,5% van je inkomen, met een maximum van € 195 per maand​.

Dit is een losstaand product. Heb je geen AOV? Dan wordt de BAZ verplicht. Wil je een betere dekking? Dan kun je een aanvullende AOV afsluiten. Heb je al een AOV met voldoende dekking? Dan kun je deze wellicht behouden zonder de BAZ af te sluiten.

Wat kun je nu doen?

Je kunt nu al actie ondernemen om jezelf en jouw onderneming beter te beschermen:

Tip 1: Laat je verzekering nakijken:

Wij helpen je graag om te beoordelen of jouw huidige verzekering nog aansluit bij de risico’s van langdurige ziekte.

Tip 2: Overweeg extra dekking:

Sommige verzekeraars bieden nu oplossingen met een bredere dekking voor ziektes zoals long COVID.

Tip 3: Blijf op de hoogte:

Verzekeringen en regels veranderen. Bij Fidus houden we je op de hoogte van wat deze veranderingen voor jou betekenen.

Informatie en advies op maat?

Neem contact op met Fidus voor onafhankelijk, persoonlijk advies, bij jou in de buurt. Advies en oplossingen die bij jouw situatie passen, dus.

Hulp nodig?

Neem contact op voor maatwerk advies, dus.

Delen