Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Zakelijk

Met je bestelbus parkeren in een woonwijk: mag dat?

Big image

Parkeren in een drukke woonwijk is vaak al lastig zat. Laat staan als je dit met een bestelbus doet. Eindelijk dat felbegeerde plekje gevonden? Dan zet je hem daar vast meteen in. Maar mag dat zomaar? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn de regels?

Je bestelbus parkeren op straat in je woonwijk. Dat mag toch gewoon? Ja zeker! Maar toch zijn er een aantal uitzonderingen. Deze staan beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van jouw gemeente. Zo is het in de meeste gemeenten verboden om een bestelauto langs de weg te parkeren die:

  • Hoger is dan 2,4 meter
  • Breder is dan 2,2 meter
  • Langer is dan 6 meter

Is je bestelbus groter? Dan mag je niet óf alleen binnen bepaalde tijden parkeren in een woonwijk. Hou je jezelf niet aan deze regels? Dan riskeer je een boete van de gemeente. Maar let op! De precieze afmetingen en/of parkeertijden verschillen per gemeente. Weten wat de regels binnen jouw gemeente zijn? Bekijk dan de AVP van je gemeente.

Hinder in de buurt

Was dat alles? Nee, dat was het niet. Naast de uitzondering op basis van afmetingen is er nog een uitzondering. Dit is namelijk dat een bestelbus niet hinderlijk het uitzicht van de buren mag belemmeren. Maar wat is nu precies hinderlijk? Dat staat niet beschreven in de APV. De AVP van gemeente Voorst zegt bijvoorbeeld het volgende:

Artikel 5.1.8 Parkeren van uitzicht belemmerende voertuigen

Het is verboden een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter, op de weg te parkeren bij een voor bewoning of ander dagelijks gebruik bestemd gebouw op zodanige wijze dat daardoor het uitzicht van bewoners of gebruikers vanuit dat gebouw op hinderlijke wijze wordt belemmerd of hun anderszins hinder of overlast wordt aangedaan.

De gemeente bekijkt per situatie of ze de bestelbus als hinderlijk zien. Even goed opletten voor je jouw bestelbus parkeert, dus.

Delen