Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Oeps! Schade door je kind. Valt dit onder mijn verzekering?

Big image

Kinderen, als je ze eenmaal hebt, zijn ze niet meer weg te denken uit je leven. Het wonen met kinderen in nooit saai. Elke dag gebeuren er weer gekke, spontane en leuke dingen in je huis. Dit gaat vaak goed. Toch kan er ook weleens wat mis of stuk gaan in huis. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar hoe zit dat dan eigenlijk met je verzekering? Wij leggen dit graag aan je uit.

Schade door je kinderen

Je maakt het vast wel eens mee. Tijdens een videogesprek met collega’s maken de kinderen net iets te veel herrie. Voor veel ouders is dit het moment om hun kind lekker naar buiten te sturen. Ze vermaken zichzelf ook daar wel. Totdat één van je kinderen naar binnen komt gerend. Oeps! Een voetbal door de ruit van de buurman. Erg vervelend natuurlijk. Maar is deze schade wel gedekt door de verzekering?

Wanneer ben je als ouder aansprakelijk?

Als ouder ben je aansprakelijk voor je kinderen tot 14 jaar. Daarna is een kind (deels) zelf verantwoordelijk. Wel kun je als ouders nog aansprakelijk gesteld worden bij nalatigheid. Je bent in dit geval als ouder onzorgvuldig bent geweest. Je kind staat in veel gevallen ook na de leeftijd van 14 jaar gewoon op je polis, tenminste…als je je kinderen opgeeft bij je verzekeraar. Vergeet dit dus zeker niet te bespreken met je persoonlijke Fidus-adviseur! Bijvoorbeeld door een polis af te sluiten voor het hele gezin.

Let op! Studerende kinderen zijn vaak tot 27 jaar meeverzekerd op de polis van hun ouders. Daarna moeten ze zelf een verzekering regelen.

 Welke schade dekt je verzekering?

Aansprakelijkheidsverzekering

Veroorzaakt je kind schade aan spullen van iemand anders, die niet op dezelfde polis staat? Dan biedt de Aansprakelijkheidsverzekering in de meeste gevallen dekking. Wel wordt bij een dergelijke schade altijd gekeken naar de verantwoordelijkheid. Heeft je zus je zoon van 1,5 jaar op schoot en maakt zij de bril van je zus kapot? Dan was je zus verantwoordelijk om op te letten of er niets kapotgaat. Een kind van 2 jaar maakt nu eenmaal onverwachte bewegingen.

Gaat het om schade aan spullen die eigendom zijn van iemand uit hetzelfde gezin? Dan vergoedt de Aansprakelijkheidsverzekering deze schade vaak niet. Gaat het om letselschade? Dan gelden er soms andere richtlijnen. Bespreek dit met je persoonlijke Fidus-adviseur. Wij helpen je graag!

Inboedelverzekering

Kinderen van zitten vaak uren op tablets, laptops en telefoons. Grotere kans op schade aan het scherm dus! Een aansprakelijkheidsverzekering is in dit geval niet geschikt. Een Inboedelverzekering kan wel uitkomst bieden. Let wel op! Met een standaard inboedelverzekering zijn deze vaak schades niet gedekt. Je hebt hiervoor een vaak een aanvullende dekking nodig. Bekijk hiervoor altijd de polisvoorwaarden van je verzekering.

Opstalverzekering

Maakt je kind schade aan je woonhuis, door bijvoorbeeld een voetbal tegen het keukenraam te schoppen? Dan is het afhankelijk van de gekozen dekking of je hiervoor verzekerd bent.  Zo kan je extra dekkingen afsluiten.

Wat moet je doen bij schade?

Schade is natuurlijk nooit leuk. Bij Fidus helpen we je graag zo goed mogelijk verder. Meld je schade online via Fidus.nl/schade-melden.

Verder geldt voor elke schade:

  • Probeer de schade zoveel mogelijk te beperken.
  • Maak foto’s van de schade en bewaar de beschadigde items.

Bewaar het aankoop- en/of herstelbewijs.

Delen