Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Particulier

Stappenplan samenwonen. Wat moet je weten?

Big image

Hebben jullie eindelijk een mooi plekje voor twee weten te bemachtigen? Spannend, maar vooral heel leuk! Nu is het tijd om de woonboulevard af te struinen op zoek naar de perfecte meubels en de muren een likje verf te geven. Naast deze klussen moeten natuurlijk er ook nog andere zaken geregeld worden. Denk aan het afsluiten van verzekeringen en het regelen van financiële zaken.

Stap 1. Bespreek geldzaken met je partner

Geld kan soms een lastig onderwerp zijn. Eerlijk zijn over eventuele schulden, de hoeveelheid spaargeld en de maandelijkse in- en uitgaven, vindt niet iedereen even makkelijk. Maar het is wel erg belangrijk om hierover open kaart te spelen met je partner. Op deze manier weten jullie precies wat er te besteden is en komen jullie niet voor verrassingen te staan.

Stap 2. Maak afspraken over een samenlevingscontract of partnerschap

Zodra je gaat samenwonen met je partner is het verstandig om jullie relatie vast te laten leggen. Denk aan een samenlevingscontract of partnerschap. Dit is vooral belangrijk wanneer je samen een woning hebt gekocht. Heb je niets vastgelegd? Dan gaan al je bezittingen bij eventueel overlijden naar de familie van de overledene. Om dit te voorkomen is het belangrijk om een verblijvingsbeding in je samenlevingscontract op te nemen. Dit beding zorgt ervoor dat bezittingen die eerst van jullie samen waren, bij overlijden naar de langstlevende partner gaan. Niet een onderwerp waar je graag over nadenkt, maar wel erg belangrijk.

Stap 3. Regel jullie pensioen

Kiezen jullie voor een samenlevingsovereenkomst en geen geregistreerd partnerschap of huwelijk? Dan moet je elkaar aanmelden bij het pensioen. Overlijdt er één van jullie? Dan ontvangt de ander het pensioen. Doe je dit niet? Dan vervalt het pensioen automatisch.

Stap 4. Sluit een gezamenlijke rekening af

Een gezamenlijke rekening maakt samenwonen een stuk overzichtelijker. Van deze rekening kunnen jullie alle gezamenlijke vaste lasten laten afschrijven. Denk aan de huur of hypotheek, boodschappen en de verzekeringen. Spreek een vast maandelijks bedrag af dat je beide op deze rekening stort.

Stap 5. Controleer verzekeringen en abonnementen

Dubbele kosten doordat jullie allebei een Netflix of Spotify account hebben wil je natuurlijk voorkomen. Ook sommige verzekeringen kunnen jullie samen afsluiten in plaats van apart. Maak samen een overzicht en zeg overbodige verzekeringen en abonnementen op. Zo blijft er meer geld over voor een etentje of een weekendje weg.

Stap 6. Schrijf je in bij de gemeente

Gaan jullie naar een nieuwe woning of komt één van de twee bij de ander wonen? Denk er dan aan om de verhuizing door te geven bij de gemeente. Verhuis je naar een andere gemeente? Dan moeten jullie jezelf natuurlijk wel inschrijven bij de nieuwe gemeente.

Stap 7. Vergeet de Belastingdienst niet!

Samenwonen heeft waarschijnlijk invloed op de hoogte van de toeslagen die jij en je partner ontvangen. Erg belangrijk om dit aan de Belastingdienst door te geven, dus. Bij een samenlevingscontract kun je als fiscaal partners de belastingaangifte doen. Dit kan voordelen hebben op het bedrag dat je terugkrijgt van de Belastingdienst.

Stap 8. Maak afspraken over als jullie uit elkaar gaan

Je gaat net samenwonen, is het dan echt nodig om hier over na te denken? Het is natuurlijk volledig aan jullie, maar het kan handig zijn om hier toch alvast afspraken over te maken. Wat gebeurt er met het huis, de inboedel en hoe worden de financiële middelen verdeeld? Dit hoeft natuurlijk niet in de eerste weken wanneer je nog op die roze wolk zit, maar schuif het vooral niet te ver voor je uit!

Er moeten dus een aantal minder leuke zaken geregeld worden, maar als je dit goed doet bouwen jij en je partner aan jullie gezamenlijke toekomst! Wil je graag advies over geldzaken of verzekeringen? Neem contact op met jouw Fidus vestiging.  

Delen