Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Zakelijk

Hoe werkt verlof tijdens een langdurige ziekte?

Big image

Tijdens een langdurige ziekte ben je vast en zeker toe aan rust! Als de ziekte dit toelaat is een paar daagjes weg misschien wel de ontspanning die je zoekt. Maar mag je verlof inzetten tijdens een langdurige ziekte? En hoeveel dagen heb je dan? Wij zochten het voor je uit!

Vakantiedagen opbouwen bij een ziekte

Ook tijdens je ziekte bouw je vakantie dagen op. Tenminste, dat is het geval zolang je recht hebt op loon. Het maakt niet uit voor hoeveel procent je op dat moment werkt. De opbouw van je vakantiedagen is gewoon hetzelfde zoals voor je ziekte. Werkte jij 40 uur? Dan is je opbouw van vakantiedagen nog steeds gebaseerd op deze 40 uur.

Na twee jaar ziekte hoeft je werkgever geen loon meer door te betalen. Dit wil dus ook zeggen dat je na twee jaar geen vakantiedagen meer opbouwt.

 Je vakantiedagen opnemen

Mag je tijdens je ziekte gewoon een vakantie opnemen? Dat mag zeker! Wel moet je dit bij je werkgever aanvragen. Dit doe je via de personeelssystemen waarmee je dit normaal aanvraagt. Ook als jij helemaal niet werkt op dit moment mag je vakantie aanvragen. Het is voor het bedrijf wel mogelijk om de bedrijfsarts in te schakelen voor advies. Zij kijken dan of de vakantie misschien negatieve gevolgen kan hebben op je herstel.

Neem je vakantiedagen op? Dan neem je het aantal uren op dat je normaal gesproken zou werken. Werk je 40 uur, dan lever je 40 uur aan vakantiedagen in. Dit is ook het geval als je door de ziekte maar 30% werkt. Ook dan lever je 40 uur in.

Tijdens je vakantie krijg je 100% loon uitbetaald. Krijg je door je ziekte op dit moment minder loon? Dan geldt dit niet in de periode dat je verlof opneemt. Deze uren worden altijd tegen 100% betaald.

Vervallen de opgebouwde vakantiedagen?

Deze vraag is niet in één woord te beantwoorden. Het zit namelijk zo: Wettelijke vakantiedagen vervallen per 1 juli het jaar erop. Bouw jij dus in 2024 vakantiedagen op? Dan vervallen deze 1 juli 2025, ook als je ziek bent. Wel zitten hier wat haken en ogen aan. Als je niet in staat bent om door ziekte je vakantie op te nemen bijvoorbeeld. In dit geval blijven je dagen soms langer geldig.  Je werkgever kan bijvoorbeeld toestemming geven je wettelijke uren met 5 jaar te verlengen.

Delen