Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Particulier

Welke voorwerpen moeten er verplicht in de auto liggen tijdens je autovakantie?

Big image

De zomer staat om de hoek. Tijd voor een autovakantie! Heb je al de verplichte voorwerpen wel in je auto?

Heb jij dit jaar een vakantie met de auto gepland? Dan is het belangrijk om vooraf te controleren welke spullen je moet meenemen op reis. In ieder land gelden er namelijk verschillende regels over voorwerpen die verplicht in de auto moeten liggen. Dit zijn vooral voorwerpen die handig zijn bij pech of bij een ongeluk. In dit blog zetten we het van 9 Europese landen voor je op een rijtje.

Welke voorwerpen zijn waar verplicht?

Dat zochten we voor je uit. Zo begin je goed voorbereid aan je autovakantie, dus!

Gevarendriehoek Veiligheidsvest Verbanddoos Reservewiel Reservelampen
België X X
Duitsland X X X
Frankrijk X X
Italië X X
Kroatië X X X X X
Luxemburg X X
Oostenrijk X X X
Spanje X X X
Zwitserland X

 

Aanvullende eisen

Naast bovenstaande voorwerpen is in veel van bovenstaande landen ook een milieusticker verplicht in bepaalde gebieden of steden. Deze gebieden worden milieuzones genoemd. Het doel van deze zones is zorgen voor een betere luchtkwaliteit. Wil je met jouw auto in deze zones komen? Dan moet de auto aan een aantal voorwaarden voldoen en in de meeste gevallen een milieusticker op de ruit hebben. Een voorbeeld van een uitsluiting kan zijn dieselauto’s van voor 2005. Controleer hiervoor altijd de voorwaarden van de milieuzone op jouw bestemming.

Ook ben je in een aantal landen verplicht om een vignet op het raam te plakken. Deze sticker heb je nodig om gebruik te maken van de snelwegen en kun je gemakkelijk online bestellen of kopen bij een tankstation. Met een vignet betaal je eigenlijk mee aan de kosten van het onderhoud van de wegen. Dit is onder andere het geval in Oostenrijk en Zwitserland. Controleer voor vertrek altijd de regels voor jouw bestemming en/of doorreisland(en).

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op vakantie gaat. Heb je al deze spullen al in de auto liggen? Check dan even of alles nog helemaal goed werkt en compleet is. Zo zorg je voor je eigen veiligheid en die van je medereizigers! Daarnaast kom je zo ook niet voor vervelende verrassingen te staan, zoals een boete. Fijne vakantie!

Delen