Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Autorijden

Welke dekking(en) heb ik nodig voor mijn autoverzekering?

Big image

Je kent het vast: je wilt een autoverzekering afsluiten, maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Kies je voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), WA Beperkt Casco of toch WA Volledig Casco (Allrisk)? En welke extra dekkingen kies je? Rechtsbijstand, Ongevallen Inzittenden of toch Pechhulp? Genoeg te kiezen, dus! In dit blog leggen wij uit wat de verschillen zijn tussen verschillende dekkingen en wanneer je een dekking wel, óf niet, kan overwegen.

Wettelijke Aansprakelijkheid: verplicht in Nederland

Heb je een auto op je naam en woon je in Nederland? Dan is dekking voor Wettelijke Aansprakelijkheid, ook wel WA, verplicht. Wettelijke Aansprakelijkheid dekt de schade die jij bij een ander veroorzaakt. Zo voorkomen we dat we onszelf én daarmee anderen in financiële problemen brengen bij een aanrijding.

Een uitgebreidere dekking voor je autoverzekering

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een uitgebreidere dekking. Zo heb je onder andere WA Beperkt Casco en WA Volledig Casco, ook wel Allrisk. Standaard heb je bij deze dekkingen de verplichte WA-dekking.

WA Beperkt Casco

Deze verzekering biedt dekking voor schade aan anderen, maar ook voor schade door onvoorziene omstandigheden, zoals diefstal, brand, storm of aanrijding met een dier. Ook ruitschade is bij deze dekking in veel gevallen verzekerd.

Let op! Lees altijd goed de polisvoorwaarden voor je een autoverzekering afsluit. Zo weet je precies wat wel of niet binnen de verzekeringsdekking valt.

WA Volledig Casco

De dekking Volledig Casco noemen we ook wel Allrisk. Deze dekking biedt, naast de dekkingen die we hierboven benoemen, ook dekking voor schade door eigen schuld. Dat wil zeggen dat schade aan je eigen voertuig (door jouw schuld) in de meeste gevallen ook verzekerd is. Natuurlijk geldt ook hier: lees altijd de polisvoorwaarden.

Welke dekking kies jij?

Welke dekking jij kiest voor een autoverzekering is afhankelijk van verschillende factoren:

* De leeftijd van de auto

* De financiering van de auto

* De afhankelijkheid van de auto

Een voorbeeld: Heb je een spiksplinternieuwe auto gekocht en daar een lening voor afgesloten? Dan is het fijn als je een uitgebreide dekking hebt. Zo loop je minder risico in het geval van schade. In dit geval kan een Allrisk-dekking een oplossing zijn.

Een nevendekking: wat is dat?

Naast de standaarddekking, zijn er ook verschillende “nevendekkingen” voor je autoverzekering. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Een nevendekking is een dekking die je als extra dekking op je autoverzekering afsluit. Zo zijn er bijvoorbeeld dekkingen voor rechtsbijstand, ongevallen inzittenden en pechhulp.

Rechtsbijstand

De dekking Rechtsbijstand biedt juridische hulp bij bijvoorbeeld een verkeersongeval. Denk aan een meningsverschil over wie er schuld heeft aan het ongeval. Ook krijg je in de meeste gevallen hulp bij het verhalen van overige kosten. Denk aan de kosten voor letselschade, het eigen risico van je zorgverzekering dat je kwijt bent door het ongeval of de waardevermindering van je auto.

De dekking Rechtsbijstand kan je als extra dekking afsluiten op je autoverzekering óf als losse verzekering. Een losse verzekering is meestal iets duurder, maar biedt vaak wel een uitgebreidere dekking. Zorg in ieder geval dat je niet dubbel verzekerd bent!

Ongevallen Inzittenden (OIV) of Schade Inzittenden (SVI)

Beide dekkingen zijn aanvullingen op je autoverzekering. Er zit één groot verschil tussen deze twee dekkingen: een Ongevallen Inzittendenverzekering keert bij blijvende invaliditeit of overlijden een vast bedrag uit. Het kan dus zijn dat niet alle schade vergoed wordt.

Een Schade Inzittendenverzekering keert in bijna alle ongevallensituaties uit én kijkt ook naar de hoogte van het schadebedrag. Het gaat dus niet om alleen een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden, maar soms is er ook uitkering voor inkomstenverlies, schade aan kleding, bagage, vervoerskosten, medische kosten en/of uitvaartkosten.

Daarom is de Schade Inzittendenverzekering vaak iets duurder dan de Ongevallen Inzittendenverzekering. Deze verzekering biedt dan ook een uitgebreidere dekking.

Pechhulp

Het is vaak mogelijk om de dekking Pechhulp als extra dekking bij je autoverzekering af te sluiten. De Pechhulpdekking biedt dekking als je, zoals de naam al zegt, met autopech langs de weg komt te staan. Afhankelijk van je situatie repareren ze jouw auto, of slepen ze hem naar de garage. Voor welke soorten pech allemaal dekking is, is afhankelijk van de verzekeraar waar je de Pechhulpdekking afsluit. Kijk daarom altijd goed in de polisvoorwaarden bij het maken van je keuze!

Voor alle dekkingen geldt: laat je goed adviseren door een adviseur en bekijk de polisvoorwaarden goed voor je een verzekering afsluit. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan! Hulp nodig? Neem dan contact op met jouw Fidus-kantoor.

Delen