Samenwonen is over het algemeen een feestje. Het is het begin van een nieuwe fase in jullie leven. Weten jullie al welke kleur die ene muur wordt? En hebben jullie de bank al uitgezocht? Erg leuke dingen om over na te denken. Maar vergeet niet dat er ook een aantal minder leuke zaken geregeld moeten worden. Bijvoorbeeld je verzekeringen en financiën. Is er al een gezamenlijke rekening geopend? En wie regelt de inboedelverzekering? Erg veel waar je aan moet denken, dus. Wij zetten op deze pagina alles voor je op een rijtje.
Alles over samenwonen
➡️ Wat moeten we allemaal regelen?
Verzekeringen
Controleer goed welke verzekeringen jullie nodig hebben. Sommige verzekeringen kun je samen afsluiten en sommige moet je als individu afsluiten. Welke verzekeringen je nodig hebt lees je in de volgende button.
Geldzaken
Bespreek alle geldzaken met je partner. Zo weet je precies wat de maandelijkse in- en uitgaven zijn en hoe veel er over blijft om te sparen of leuke dingen van te doen.
Leg je relatie vast
Wellicht is het in jullie situatie handig om eens na te denken over het vastleggen van jullie relatie. Dit kan in de vorm van een samenlevingscontract, partnerschap of door te trouwen. Meer informatie lees je in ons blog stappenplan samenwonen.
➡️ Samenwonen, welke verzekeringen zijn belangrijk?
Inboedelverzekering
Al de spullen die in jouw huis staan zijn verzekerd tegen schade en diefstal met een inboedelverzekering. Deze verzekering is natuurlijk altijd handig om te hebben, vooral als je veel apparaten en luxe spullen in huis hebt. Deze verzekering geldt voor de hele inboedel en sluit je dus één keer af.
Opstalverzekering
Met deze verzekering is jullie woning verzekerd tegen schade door brand en inbraak. Hebben jullie een huis gekocht? Het afsluiten van een opstalverzekering is niet verplicht, maar natuurlijk wel verstandig! Huur je een woning? Dan is het aan de huurbaas om deze verzekering te regelen.
Rechtsbijstandverzekering
Soms kom je in een situatie waar je juridische hulp bij nodig hebt. Denk aan een conflict met je werkgever of je huisbaas. Met een rechtsbijstandverzekering krijg je de kosten hiervoor meestal vergoedt.
Aansprakelijkheidsverzekering
Heb je per ongeluk schade gemaakt aan andermans spullen? Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je in deze gevallen vaak gedekt. Je kunt samen met je partner één verzekering afsluiten voor jullie beiden.
➡️ Welke zaken moeten je doorgeven?
Pensioen
Bij overlijden van je partner kun jij aanspraak maken op zijn of haar pensioen. Echter is het wel belangrijk dat je dit regelt bij je pensioenfonds.
Verzekeringen & abonnementen
Geef je adreswijziging door bij je verzekeringen en abonnementen. Vergeet ook niet te checken of je bepaalde abonnementen kunt opzeggen, omdat je partner hier al een abonnement op heeft. Natuurlijk moet je ook bekijken welke verzekeringen je nodig hebt en/of moet wijzigen. De adviseurs van Fidus weten precies welke verzekeringen je nodig hebt als je gaat samenwonen. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies!
Verhuizing
Vergeet niet de adreswijziging door te geven aan de gemeente! De gemeente past jouw adres vervolgens aan in de Basisregistratie Personen (BRP). Belangrijke instanties zoals de RDW en je zorgverzekeraar krijgen uit dit systeem automatisch bericht over je verhuizing.
Belastingdienst
Samenwonen kan invloed hebben op bepaalde uitkeringen en toeslagen. Dus geef je verhuizing ook door aan de Belastingdienst!
➡️ QUIZ: Ben jij helemaal klaar voor het samenwonen
Je gaat samenwonen! Een mooie nieuwe stap in jullie relatie. Ben jij er al helemaal klaar voor? Kom er achter in onze quiz.