Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Motorrijden

Hoe bereken je de dagwaarde van je motor?

Big image

Op zoek naar een motorverzekering voor je motor? Dan wordt er vaak om de dagwaarde van je motor gevraagd. Ook in het geval van schade is het belangrijk om de dagwaarde van je motor te weten. Maar wat is dat nou eigenlijk, een dagwaarde? En hoe bereken je die? We leggen het aan je uit in dit blog!

De dagwaarde van je motor: wat is dat?

De dagwaarde is eigenlijk niet meer en niet minder als de waarde van je motor op het moment dat je de waarde gaat berekenen. Dus wat is jouw motor op dit moment waard? Dit betekent dat de dagwaarde niet gelijk is aan het aankoopbedrag. De dagwaarde ligt vaak lager. Met de dagwaarde kan je een soortgelijke motor kopen, denk aan merk, leeftijd, aantal kilometers.

Wanneer heb je de dagwaarde van je motor nodig?

Wil je jouw motor verzekeren? Dan vraagt de verzekeraar naar de dagwaarde van je motor. Op basis van deze waarde berekent de verzekeraar de premie voor je motorverzekering. Niet alleen bij het afsluiten van een nieuwe verzekering is de dagwaarde belangrijk. Ook wanneer je schade aan je motor hebt gebruikt je verzekeraar de dagwaarde van je motor voor het berekenen van het schadebedrag. Bijvoorbeeld wanneer je motor total loss of gestolen is.

Welke factoren zijn van invloed op de dagwaarde van je motor?

Door de jaren heen wordt je motor vaak steeds minder waard. Er zijn verschillende factoren van invloed op de dagwaarde van je motor:

  • Leeftijd van je motor in jaren
  • Kilometerstand
  • Slijtage
  • Merk
  • Populariteit

Zo bereken je de dagwaarde van je motor

Het is lastig om zelf de dagwaarde van je motor te berekenen. Dit komt omdat de dagwaarde van een motor dus afhankelijk is van meerdere factoren. Er zijn diverse online tools die onder andere op basis van je kenteken de dagwaarde van je motor berekenen, bijvoorbeeld van de RDW.

Let op! Deze tools maken uitsluitend een schatting van de dagwaarde. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden.

Vrijblijvend advies

Direct antwoord op al je vragen, dus.

Delen