Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Motorrijden

Regel je motorverzekering, en doe de check!

Big image

Het motorseizoen is weer in volle gang! Voor motorrijders natuurlijk hét seizoen van het jaar. Regel je motorverzekering, doe de lentecheck en rij samen met ons de Tour de Fidus. Lekker even toeren, dus.

Kies de juiste motorverzekering…

Je wil natuurlijk zorgeloos de weg op. Toch loop je als motorrijder meer risico dan andere weggebruikers. Zorg daarom voor een goede motorverzekering. Kijk bij het afsluiten van je verzekering goed naar jouw situatie. Rij je vaak met een iemand achterop? Voeg dan een Opzittendenverzekering toe. Daarmee zijn de mensen die bij jou achterop de motor springen ook verzekerd. Je motorverzekering regelen? Onze adviseurs helpen je graag.

…doe een check…

We hebben het allemaal wel geleerd tijdens onze rijles: B.R.A.V.O.K.. Een afkorting voor de technische controle die je eenvoudig doet. Heeft je motor lang binnen gestaan? Dan is het belangrijk om dit na te lopen. Zo rij je altijd zelfverzekerd op je motor.

Banden & Brandstof

Een goede staat van je banden heeft een hoop voordelen. Controleer je banden daarom goed. Als eerste controleer je de bandenspanning. Een goede bandenspanning zorgt voor:

  • Minder slijtage aan je banden.
  • Een kortere remweg.

Maar wat is de juiste spanning voor je banden? Dat vind je in het onderhoudsboekje van je motor.

Het tweede wat je controleert is het profiel van je band. Is je profiel minimaal 1 millimeter? Dan mag je de weg op. Controleer ook even het oppervlak van de brand. Zitten er geen gekke dingen op zoals steentjes? Dan kan je tour beginnen. Na de banden controleer je de brandstof. Niet genoeg brandstof in je tank? Even bijtanken, dus.

Belangrijk! Bandenspanning controleer je altijd met een koude band. Bij een warme band loopt de druk op, waardoor je deze niet goed kan meten.

Remmen

Een belangrijk onderdeel van je motor zijn de remmen. Ook deze moet je goed controleren. Dit doe je zo:

  • Controleer de voor- en achter remblokken op gelijkmatige slijtage.
  • Controleer de remvloeistof. Dit doe je door te kijken naar het vloeistof raampje op je stuur (voorrem) en bij je motorblok (achterrem). Hierop vind je een streep.

Zit de remvloeistof boven de streep? Dan heb je voldoende remvloeistof. Zit de remvloeistof onder de streep? Dan loop je kans dat er lucht in je leidingen komt. Controleer je motor ook op lekkende leidingen of versleten remblokken.

Accu

Staat je motor de hele winter binnen? Dan is het slim om deze aan een druppellader te hangen. Een druppellader zorgt ervoor dat je accu geladen blijft, door hem af en toe stroom te geven. Dit voorkomt dat de accu leeg of stuk raakt. Heeft je motor niet aan de druppellader gestaan? Zorg dan dat je de accu oplaadt voor vertrek. Zo zorg je ervoor dat je motor gewoon weer start.

Verlichting & Vering

Op de motor ben je niet altijd goed zichtbaar. Zorg er daarom voor dat je verlichting altijd werkt. Kijk vóór je gaat rijden of je voor-, achter- en knipperlichten werken. Doen je lichten het niet? Zorg dan dat je deze vervangt.

Naast je verlichting controleer je de vering van je motor. Kijk goed of er geen roest of olie op je vering zit. Zit er olie op of rondom je vering? Dan is er ergens een lekkage. Breng dan altijd je motor naar een garage.

Olie

Zit er nog voldoende olie in je motor? Dit controleer je door de motor op het middenbok te zetten en de peilstok uit de motor te halen. Heb je geen middenbok? Laat dan iemand je motor even rechthouden. Vul de olie aan als dit nodig is.

Belangrijk! Controleer de olie altijd als de motor koud is. Is de motor warm? Wacht dan minimaal 5 minuten met het controleren van je oliepeil.

Ketting & Koeling

Iets wat je zeker moet controleren voor je op pad gaat is je ketting. De speling van je ketting mag namelijk maar 2 á 3 centimeter zijn. Dit controleer je vanuit het middelste punt van je ketting. Daarnaast moet je de ketting regelmatig smeren. Dit doe je ongeveer na elke 500 kilometer.

Als laatste controleer je de koelvloeistof. Kijk of er nog genoeg koelvloeistof in je motor zit en vul aan.

…en ga veilig de weg op!

Alles gecontroleerd? Dan ga je veilig de weg op met je motor. Geniet van een mooie tour. Inspiratie nodig? Bekijk de Tour de Fidus voor West-, Zuid- en Midden-Nederland.

Delen