Advies voor jouw persoonlijke situatie
Nieuws · Particulier

Eigen risico stormschade afkopen: hoe werkt dat?

Big image

Met een storm wil er nog weleens wat kapot gaan aan je woning of in je tuin. Daarom is het verstandig om je goed voor te bereiden als er een storm op komst is. In sommige gevallen kan stormschade gemeld worden bij je verzekeringsmaatschappij. Er gelden dan vaak wel aangepaste regels als het om het eigen risico gaat. In dit blog leggen we uit hoe dit precies werkt.

Wat is een eigen risico?

Sluit je een opstalverzekering af? Dan is het verstandig om te bekijken wat het eigen risico is op je verzekering. Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf betaalt. Dat betekent dat wanneer je schade hebt die gedekt is binnen je verzekering, je eerst het eigen risico van het totale schadebedrag afhaalt en vervolgens het overblijvende bedrag vergoedt krijgt.

Hoe hoog het standaard eigen risico is, is afhankelijk van de verzekering die je kiest. Vaak is het bedrag, of de standaard € 150. Bij de meeste verzekeraars kies je zelf of je een hoger eigen risico wilt of juist een lager (tot geen) eigen risico wilt. Hierdoor betaal je minder of meer premie.

Hoger eigen risico bij storm

Bij de meeste verzekeraars geldt een verhoogd eigen risico op je opstalverzekering in het geval van storm. Dat wil zeggen dat er een aangepast eigen risico geldt, omdat er sprake is van een storm. De hoogte van het eigen risico is afhankelijk van de verzekeraar waar je zit. Of het eigen risico bovenop je standaard eigen risico komt, bepaalt je verzekeraar. Dit vind je terug in de polisvoorwaarden van je opstalverzekering.

Het eigen risico bij een storm afkopen

Wil je het verhoogde eigen risico bij een storm afkopen? Dat is bij de meeste verzekeraars wel mogelijk. Het gevolg is wel dat je daardoor een hogere premie betaalt voor je verzekering. Heb je geen financiële buffer in het geval van schade? Dan raden de meeste verzekeraars aan om het eigen risico van je verzekering af te kopen. Zo voorkom je een hoge rekening in het geval van (storm)schade. Kun je wel een wat hoger bedrag missen als je onverhoopt schade hebt? Dan is de vraag of het afkopen van je eigen risico financieel voordelig is.

Wil je meer weten over het afkopen van je eigen risico? Neem dan contact op met een adviseur van jouw persoonlijke Fidus-kantoor. Wij helpen je graag!

Delen