Altijd persoonlijk en onafhankelijk advies
Nieuws · Particulier

Lenen, hoe werkt dat nu precies?

Big image

Geld lenen zorgt voor extra budget voor die ene droomaankoop. Of het nu gaat om een auto, het verbouwen van je huis of andere dromen. Een lening kan je helpen dit te realiseren. Het is  belangrijk jezelf goed in te lezen in dit onderwerp. Want hoe werkt lenen nu precies? En waar moet je op letten. Je leest het in ons blog.

Waarom sluit je een Persoonlijke Lening af?

Veel mensen sluiten een persoonlijke lening af om verschillende redenen. De meest voorkomende redenen zijn:

Voor een woning

Geld lenen voor een verbouwing, nieuwe keuken of uitbouw. Veel mensen denken hierbij meteen aan het verhogen van de hypotheek. Maar wist je dat je hiervoor ook een persoonlijke lening kunt afsluiten? Dit heeft enkele voordelen. Je hoeft bijvoorbeeld geen extra kosten te betalen voor advies, taxatie of een notaris. Ook kies je bij persoonlijke leningen je eigen looptijd.

Wel is de rente op een persoonlijke lening vaak hoger dan op een hypotheek. Wat is dan een slimme keuze? Daarvoor kun je uitgaan van het volgende: Hoe duurder de verbouwing, hoe interessanter de keuze voor een hypotheek. Dit komt door de lagere rente. Deze rente maakt vaak de hogere kosten van een hypotheek goed. Bij Fidus helpen we je graag met deze keuze. Wij adviseren in zowel leningen als hypotheken. Zo weet jij zeker dat je echt de goede keuze maakt als het gaat om geld lenen voor een verbouwing.

Voor een Auto

Heb je een nieuwe auto nodig maar niet genoeg spaargeld? Dan kan een lening uitkomst bieden. Dit geldt zowel voor een nieuwe auto bij een dealer als voor een tweedehands auto. Zo hoef je niet eerst te sparen en kun je direct gebruik maken van je nieuwe auto.

Leningen Oversluiten en Samenvoegen

Twee jaar geleden was de rente historisch laag. Hierdoor was het oversluiten van leningen erg interessant. Inmiddels is de rente weer hoger. Toch kan het nog steeds interessant zijn om je leningen over te sluiten.

Ook het samenvoegen van verschillende leningen kan voordelig zijn. Veel mensen hebben meerdere leningen, zoals een persoonlijke lening, roodstand, creditcardschuld of webwinkelkrediet. Deze losse leningen hebben vaak hoge rentes. Door ze samen te voegen tot één lening bespaar je op rente, heb je lagere maandlasten én een kortere aflossingsperiode. Win-win!

Maar hoe werkt het oversluiten of samenvoegen?  Je vraagt een nieuwe lening aan en lost je oude leningen af zonder extra kosten  met deze nieuwe lening. Zo houd je slechts één lening over en bespaar je geld. Hoe dat precies zit laten we graag aan je zien via onderstaande rekenvoorbeeld:

Big image

Verduurzamen

Veel mensen willen verduurzamen. Het is daarom ook super relevant. Door je woning te verduurzamen bespaar je op energiekosten, verhoog je jouw wooncomfort en draag je een steentje bij aan klimaatdoelen. Dit kun je op verschillende manieren betalen. Bijvoorbeeld door je hypotheek verhogen, een lening afsluiten of gebruik maken van overheidsinitiatieven zoals het Nationaal Warmtefonds.

Waar kan ik een lening afsluiten?

In Nederland kun je bij verschillende organisaties een lening afsluiten. Bijvoorbeeld bij je eigen bank of een online aanbieder. Deze aanbieders bieden vaak maar één product aan. Online aanbieders werken daarnaast alleen via internet.

Bij Fidus hebben we toegang tot aanbiedingen van meerdere geldverstrekkers. Dit betekent dat we meerdere producten vergelijken. Zo vind je altijd een lening die bij je past tegen een scherp tarief!

 Welke type leningen zijn er?

Er zijn verschillende soorten leningen die je kunt afsluiten.

  • Persoonlijke Lening: Een persoonlijke lening heeft een vast leenbedrag met een vaste rente en looptijd. Je kunt bij deze vorm van lenen niet heropnemen (afgelost geld opnieuw lenen).
  • Flex en Zeker Lening: De eerste 24 maanden kun je geld opnemen tot aan een limiet. Daarna los je de lening af met een vaste rente en looptijd.

Over de verschillende leendoelen en doelgroepen vertellen we je in ons volgende blog graag meer!

 Hoe vraag ik een Lening aan?

Dit werkt zo:

  • Offerte aanvragen: Bij de offerte aanvraag lever je informatie aan over je identiteit, inkomen en vaste lasten.
  • Behandeling aanvraag: De aanvraag wordt in behandeling genomen. Is je aanvraag voorlopig akkoord? Dan ontvang je een offerte.
  • Offerte accepteren: Je gaat akkoord met de offerte (of niet). Hierna teken je de offerte en je lever bewijsstukken aan zoals je paspoort, loonstrook en bankafschrift.
  • Eindcontrole: Zijn er geen negatieve afwijkingen? Dan wordt de lening in de meeste gevallen goedgekeurd en uitbetaald.

Laat jezelf goed informeren voordat je een lening afsluit. Bijvoorbeeld door een van onze adviseurs. Zij praten je graag bij over alle mogelijkheden en informeren je over de risico’s. Meer weten? Ga naar fidus.nl/leningen.

Delen