Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Wanneer valt iets onder inboedel- of opstalverzekering?

Big image

Je woont in een heerlijk huis. Misschien alleen, of lekker samen met je gezin en/of huisdieren. Maar welke woonverzekeringen zijn nu eigenlijk relevant voor jouw situatie? In deze blog leggen we het verschil uit tussen een inboedel- en opstalverzekering én wanneer je deze nodig hebt.

Wat verzeker je met de inboedelverzekering?

Met een inboedelverzekering verzeker je, zoals de naam al zegt, alle inboedel in je woning. Onder inboedel vallen alle spullen die los in je woning staan. Denk aan de televisie, wasmachine en eetkamerstoelen. Heb je een lekkage door je wasmachine? Dan lopen de kosten al snel hoog op. De inboedelverzekering vergoedt in dit geval meestal de schade die daardoor ontstaat.

Ook schade aan je inboedel door onvoorziene omstandigheden wordt over het algemeen gedekt door de inboedelverzekering. Denk aan brandschade. In de polisvoorwaarden van je verzekering vindt je in welke situaties er wel óf geen dekking is.

Is een inboedelverzekering verplicht?

De inboedelverzekering is niet verplicht. Je kiest er dus zelf voor of je deze verzekering af wilt sluiten, of niet. Bij schade aan je inboedel lopen de kosten al snel op. Kosten die je liever niet van je spaarrekening betaalt. Daarom is een inboedelverzekering wél verstandig, dus.

Wat verzeker je met een opstalverzekering?

Met een opstalverzekering verzeker je, afhankelijk van je polis, jouw huis en alles wat daaraan vast zit. Een andere naam voor de opstalverzekering is woonhuisverzekering. Je hebt de verzekering dus echt voor het huis zelf. Denk aan leidingen, het sanitair in de badkamer of de verwarming. Met een opstalverzekering verzeker je jouw woning bijvoorbeeld voor schade door onvoorziene omstandigheden, zoals brand. Bekijk altijd goed de voorwaarden van je verzekering in welke situatie er wel óf geen dekking is.

Is een opstalverzekering verplicht?

Wist je dat een opstalverzekering alleen noodzakelijk is wanneer je eigenaar bent van de woning? Bij een huurhuis is dit in de meeste gevallen niet nodig. Heb je een koophuis met hypotheek? Dan ben je meestal verplicht vanuit je hypotheekverstrekker om een opstalverzekering af te sluiten.

Het verschil tussen inboedel en opstal

Onder inboedel vallen alle spullen die niet nagelvast aan je woning zitten. Wij geven je graag een handig ezelsbruggetje dat geldt voor de meeste voorwerpen! Kan je het meenemen als je gaat verhuizen, zonder iets te moeten slopen? Dan valt het onder inboedel. Zit het vast aan je woning? Dan valt het onder opstal.

Wanneer valt een vloer onder inboedel en wanneer onder opstal?

Alles wat je kan oppakken en meenemen zonder iets stuk te maken, valt dus onder je inboedel. Maar hoe zit dat eigenlijk met de vloer? Dat is soms best lastig. Gaat het om een vastgelijmde vloer of een vloer die vast zit met spijkers en/of schroeven, zoals een houten vloer of tegelvloer? Dan valt hij onder de opstalverzekering. Kan je de vloer verwijderen, zonder hem te beschadigen, zoals bijvoorbeeld (klik)laminaat? Dan valt het onder de inboedelverzekering.

Een zachte vloerbedekking, zoals tapijt, vinyl of linoleum, valt onder de uitzonderingen. Deze vloeren vallen namelijk altijd onder de inboedelverzekering, ongeacht of er lijm gebruikt is.

Delen