Uitgekeken op je woning? Dan is het misschien wel tijd voor wat nieuws. Zijn er nog genoeg mogelijkheden in je huidige woning? Denk dan eens aan een verbouwing. Het vergoot je woongenot en maakt je huis toekomstbestendig. Helemaal afgestemd op jouw wensen en eisen, dus.
Alles over een verbouwing
➡️ Hoe duur is verbouwen?
Je huis verbouwen is niet goedkoop. Hoe duur het is hangt helemaal af van wat je wil verbouwen. Maak daarom van te voren een duidelijk overzicht. Wat wil je precies verbouwen en wat kost dit ongeveer. Kijk vervolgens goed of dit binnen je budget valt. Heb je niet genoeg eigen geld? Klik dan eens op de volgende button.
➡️ Hoe financier je de verbouwing?
Heb je de kosten op een rijtje? Dan is het belangrijk om te kijken naar je financieringsmogelijkheden.
Eigen geld
Het gebruiken van eigen geld is vaak de meest gunstige optie voor je verbouwing. Toch is het niet altijd mogelijk om je verbouwing uit eigen zak te betalen. Gelukkig zijn er meer mogelijkheden!
Een hypotheek
Het is ook mogelijk je verbouwing te betalen met een hypotheek. Dit kan op twee manieren. Je kan een extra hypotheek afsluiten of je huidige hypotheek uitbreiden. Je verbouwing financieren met een hypotheek? Neem dan contact op met onze hypotheekadviseurs.
Lening
Een andere optie: een persoonlijke lening afsluiten. Het nadeel van deze financieringsvorm is de hoge rente. Daarom is een lening de duurste optie. De looptijd van een persoonlijke lening is vaak wel korter. Meer informatie? Lees dan snel verder over onze leningen.
➡️ Hoe zit het met mijn verzekeringen tijdens een verbouwing?
Regel je de verbouwing via een aannemer? Controleer dan of de aannemer een CAR-verzekering (Construction All Risk) heeft. Deze verzekering dekt schade die de aannemer tijdens de verbouwing of montage veroorzaakt. Je opstal- of inboedelverzekering dekt schade tijdens een verbouwing namelijk niet altijd. Hieronder bespreken we een paar voorbeelden:
Een boom valt op je woning
Stel je voor, er valt een boom op je woning. Dan is er in de meeste gevallen gewoon dekking binnen je opstalverzekering. Deze schade heeft namelijk (als het goed is) niks te maken met de verbouwing. Hetzelfde geldt bij een brand, ontploffing of blikseminslag, als deze niet zijn veroorzaakt door de verbouwing.
Je tikt een leiding kapot tijdens de verbouwing
Schade die ontstaat tijdens de verbouwing wordt meestal niet gedekt binnen je opstal- of inboedelverzekering. Heeft iemand anders de schade veroorzaakt? Dan kan je deze persoon misschien wel aansprakelijk stellen.
Help, er is ingebroken tijdens de verbouwing
Is er ingebroken tijdens de verbouwing? Dan bieden je opstal- en inboedel verzekering waarschijnlijk alleen dekking als alle ramen en deuren gesloten waren. Is de verbouwing zo groot dat er geen ramen, dak of sloten zijn. Dan biedt je verzekering geen dekking.
➡️ Een verbouwing, moet ik die melden?
Het is belangrijk om je verbouwing door te geven aan alle betrokkenen. Maar wie zijn deze betrokkenen en waarom moet je ze informeren? Dat leggen we aan je uit.
De buren
Een verbouwing kan voor flink wat overlast zorgen. Informeer je buren daarom op tijd over een aanstaande verbouwing. Zo voorkom je een mogelijk conflict.
De gemeente
Je kan niet zomaar beginnen met een verbouwing. Soms heb je een vergunning nodig om te mogen verbouwen. Controleer dit goed voordat de verbouwing start. Zo voorkom je dat de verbouwing stil komt te liggen, dus.
De verzekeraar
Ben je aan het verbouwen? Geef dit dan door aan je verzekeraar. Een verbouwing kan namelijk van invloed zijn op de waarde van je woning. Ook is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je verzekering wel of niet dekt tijdens een verbouwing.
De hypotheekverstrekker
Ook voor je hypotheekverstrekker is het belangrijk om te weten dat je gaat verbouwen. Je hypotheek gaat uit van de waarde van je woning. En deze waarde kan natuurlijk stijgen door een verbouwing.
➡️ Verbouwtips: zo word jouw verbouwing een succes!
Wat zijn je wensen?
Bepaal wat je allemaal wil aanpakken in je woning. Besef dat je vaak niet alles ineens kan doen en maak keuzes.
Maak een planning
Zijn de keuzes gemaakt? Dan start de verbouwing. Grote kans dat je dit niet allemaal zelf doet. Vaak huur je vakmensen in. Een goede planning is hierbij erg belangrijk. Wie is wanneer in je woning bezig?
Vraag op tijd hulp
Ga je toch liever zelf aan de slag? Vraag dan genoeg hulp aan anderen. Bekenden dragen vaak graag een steentje bij.
Licht de buren in
Een verbouwing kan voor overlast zorgen. Je buren inlichten is daarom erg belangrijk. Zo voorkom je vervelende burenruzies over de verbouwing.
➡️ Ben jij klaar voor een verbouwing?
Er zijn vele zaken waar je rekening mee moet houden. Kom erachter in onze quiz!