Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Particulier

Wat is het bonus-malussysteem?

Big image

Het bonus-malussysteem?! Klinkt ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk best wel mee. Met het bonus-malussysteem belonen verzekeraars goed rijgedrag en “straffen” ze slecht rijgedrag. Zo betekent “bonus” goed, en “malus” slecht. In dit blog leggen we aan je uit wat het bonus-malussysteem is, én hoe het werkt.

Het bonus-malussysteem, dus.

Het bonus-malussysteem is het systeem dat verzekeraars hanteren bij verzekeringen voor motorrijtuigen. Denk aan een autoverzekering of motorverzekering. Rijd je een jaar schadevrij? Dan krijg je een bonus op je verzekering. Ook wel korting, dus. Deze bonus-maluskorting staat ook wel bekend als no-claimkorting. Hoe langer je schadevrije rijdt, hoe meer korting je krijgt. Je verzekeraar bepaalt dus aan de hand van je schadevrije jaren de hoogte van de korting op je verzekering.

Veroorzaak je schade met je voertuig? Dan dalen je schadevrije jaren. Daarmee daalt ook de bonus-maluskorting op je verzekering. Per schadegeval dat je veroorzaakt worden er namelijk vijf schadevrije jaren in mindering gebracht.

Zo werkt de bonus-malusladder

Onderdeel van het bonus-malussysteem, is de bonus-malusladder. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer korting je op je verzekering krijgt.

Sluit je een verzekering af voor je motorrijtuig? Dan bepaalt je verzekeraar wat de begintrede is op de bonus-malusladder. Om dit te bepalen geef je het aantal schadevrije jaren door. Je verzekeraar bekijkt vervolgens op welke trede je begint en hoe hoog de korting voor jouw situatie is. Rijd je één jaar zonder schade? Dan ga je een trede omhoog op de bonus-malusladder.

De getoonde afbeelding is als voorbeeld. Je vindt de actuele bonus-malusladder van je verzekering in de polisvoorwaarden.

Big image

Kan ik ook dalen op de bonus-malusladder?

Dat kan. Veroorzaak je schade en ben jij alleen verantwoordelijk? Dan val je terug op de ladder. Voor iedere veroorzaakt schadegeval dalen je schadevrije jaren namelijk met vijf jaar. Afhankelijk van waar je op de bonus-malusladder staat en hoeveel schadevrije jaren je nog over hebt, daalt de bonus-maluskorting op je verzekering. Terugvallen kan met meerdere treden tegelijk gaan. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de bonus-malusladder die geldt op jouw verzekering. Voor meer informatie neem je contact op met je verzekeraar.

Welke schade is van invloed op de bonus-malusladder?

Alle schade die je bij een ander veroorzaakt en waarvoor jij dus verantwoordelijk bent, is in principe van invloed op de bonus-malusladder. Schade die je bij jezelf veroorzaakt is alleen van invloed als je hiervoor verzekerd bent. Heb je schade buiten je schuld om? Dan is deze schade niet van invloed op de bonus-malusladder. Denk hierbij aan ruitschade, diefstal, brand of aanrijding door een tegenpartij.

Let op! Welke schade precies binnen de dekking van je verzekering valt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Neem voor meer informatie contact op met je verzekeraar.

Delen