De eerste knoop is doorgehakt, er is besloten om uit elkaar te gaan. Er zal waarschijnlijk een zware periode aanbreken. Emotioneel heb je veel te verwerken, maar ook veel praktische zaken moeten geregeld worden. Hier kun je waarschijnlijk wel wat ondersteuning in gebruiken. Fidus biedt persoonlijke begeleiding en praktisch en financieel advies. Op deze pagina geven we je daarnaast handige tips voor een scheiding zonder zorgen.
Alles over een scheiding
➡️ Scheiden en nu?
Scheidingsprocedure
De procedure begint bij het aanvragen van de echtscheiding. Zijn jullie getrouwd? Dan gaat de scheiding via een rechter. Zijn jullie niet getrouwd? Dan kun je een hele boel zelf regelen en hoeft hier geen rechter aan te pas te komen. Niet geheel onbelangrijk zijn je geldzaken. Is er geld te verdelen? Zijn er kinderen in het spel en krijgen jullie te maken met alimentatie? Een hele boel zaken om rekening mee te houden, dus.
Ouderschapsplan
Hebben jullie samen kinderen en zijn ze jonger dan 18 jaar? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In een ouderschapsplan maak je afspraken over de opvoeding. Voor kinderen van 18 jaar en ouder is een ouderschapsplan niet verplicht. Het kan dan alsnog verstandig zijn om deze op te stellen, zo weten jij en je ex-partner wat jullie van elkaar verwachten.
Woonsituatie
Waarschijnlijk hebben jij en je ex-partner samen een huur- of koopwoning. Het is van belang dat jullie afspraken maken over de woonsituatie en het verdelen van de inboedel. Vergeet ook niet jullie verhuizing en scheiding door te geven aan de gemeente én de Belastingdienst!
Pensioen
In de periode dat jullie samen waren hebben jullie recht op de helft van elkaars pensioen. Deze verdeling moeten jullie zelf binnen 2 jaar na de scheiding regelen. Hiervoor kun je contact opnemen met de pensioenuitvoerder.
➡️ Scheiden en verzekeren
Bepaalde verzekeringen staan waarschijnlijk op naam van jou en je ex-partner. De kans is groot dat jullie tijdens de scheiding ook apart van elkaar gaan wonen. Het is nu belangrijk om je verzekeringen opnieuw te bekijken. Er zijn drie opties:
- Verzekeringen die je moet wijzigen (Bijvoorbeeld de opstalverzekering)
- Verzekeringen die je nieuw moet afsluiten (Bijvoorbeeld de inboedelverzekering)
- Verzekeringen met een waarde (Denk aan een eventuele levensverzekering)
Opstal verzekering
Hebben jullie een koopwoning? Dan hebben jullie zeer waarschijnlijk ook een opstalverzekering. Als één van jullie gaat verhuizen of als jullie het huis verkopen, moet je deze opstalverzekering opzeggen of omzetten naar één naam.
Inboedelverzekering
De gezamenlijke inboedel zal misschien wel verdeeld worden. Dat betekent dat alleen de inboedel die op hetzelfde adres blijft nog verzekerd is. Vergeet daarom niet een inboedelverzekering op het nieuwe adres af te sluiten!
Autoverzekering
Hebben jullie samen een auto? Dan is het belangrijk om de autoverzekering om te zetten. Gelukkig kun je de schadevrije jaren over laten dragen op jouw naam!
Overige verzekeringen
Misschien heb je nog andere verzekeringen samen met je ex-partner. We raden het daarom aan om alle verzekeringen even te checken en waar nodig aan te passen. Natuurlijk helpen we je hier graag bij! Neem contact op met jouw persoonlijke Fidus-adviseur.
➡️ Kom je er niet uit of kan je wel wat hulp gebruiken?
Er komt in deze periode veel op je af. Wij kunnen begrijpen dat je hierdoor soms het overzicht verliest. Daarom stellen we graag twee adviseurs aan je voor. Beide experts op het gebied van mediation en advies bij een scheiding.
Laura Hubens - Echtscheidingsmediator
“Bij het maken van afspraken over jullie scheiding help ik als neutrale en deskundige partij. Dankzij mijn kennis van juridische, fiscale en financiële vraagstukken begeleid ik jullie naar oplossingen die zowel praktisch uitvoerbaar als toekomstbestendig zijn. Tijdens onze gesprekken zorg ik dat jullie beiden voldoende ruimte krijgen om standpunten en zorgen te delen, terwijl ik complexe zaken inzichtelijk maak en overzicht bied. Samen werken we aan een evenwichtige verdeling van bezittingen, een passende regeling voor de zorg van jullie kinderen en het vaststellen van eventuele alimentatie. Het doel is altijd om tot duurzame afspraken te komen die voor iedereen werken, zodat jullie met vertrouwen een nieuwe fase kunnen beginnen.”
Brenny Evers - Echtscheidingsadviseur
“Bij een scheiding komen vaak ingewikkelde financiële vragen kijken, zoals over belasting, regels en verdelingen. Ik help jullie om deze vragen duidelijk en begrijpelijk te maken. Met mijn kennis en ervaring vinden we samen oplossingen die eerlijk en praktisch zijn. Ik begeleid jullie op een betrokken en vriendelijke manier, zodat jullie niet alleen de financiële gevolgen maar ook de emotionele impact van de scheiding beter kunnen overzien. Of het nu gaat om het maken van een duidelijk echtscheidingsplan of inzicht in ingewikkelde verdelingskwesties, ik sta klaar om jullie te voorzien van de persoonlijke begeleiding en ondersteuning die nodig is in deze situatie.”
Meer weten over ons of over onze mogelijkheden? Neem dan ccontact op met onze vestiging. Wij staan voor je klaar!
➡️ Gescheiden, hoe nu verder?
De periode van onzekerheid, stress en een hele boel zaken regelen is voorbij. De scheiding is officieel. Nu is het tijd om alles te laten bezinken en je (nieuwe) leven weer op te pakken. We begrijpen dat dit niet altijd even makkelijk is en zetten graag nog het een en ander voor je op een rijtje. Misschien kan het als hulpmiddel dienen.
Afronding scheiding
De scheiding is officieel zodra de rechtbank een beschikking heeft afgegeven en de scheiding is ingeschreven bij de gemeente. Nu zijn er nog een aantal kleine dingen waar je aan moet denken. Ben je al verhuisd? Geef je nieuwe adres dan door aan de gemeente. Vergeet ook niet de schadevrije jaren van je auto over te zetten naar je nieuwe verzekering.
Veranderingen na de scheiding
Als alles is geregeld, kun je eindelijk weer verder. Er kan een situatie ontstaan waardoor gemaakte afspraken niet meer werken of waargemaakt kunnen worden. Hier moeten nieuwe afspraken voor gemaakt worden. Hebben jullie hier moeite mee? Dan is het slim om een mediator in te schakelen om jullie hierbij te helpen.
De gemaakte afspraken
Na de scheiding zullen de gemaakte afspraken nageleefd moeten worden. Deze afspraken kunnen een heleboel veranderen in je routines, je uitgavenpatroon of zelfs de tijd die je met je kinderen hebt. Een lastige tijd, waarin je jezelf de tijd moet gunnen om te wennen aan de nieuwe situatie. Probeer te blijven communiceren met je ex-partner en trek aan de bel bij vrienden, familie of professionele hulp zodra je het niet meer kunt bolwerken.
Als erkend scheidingsmediator help ik met deskundig advies en neutrale begeleiding bij het maken van duurzame afspraken die werken voor iedereen