Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Zakelijk

Een auto zakelijk verzekeren, waar moet je aan denken?

Big image

Heb je een eigen bedrijf? Dan is er een grote kans dat je een auto nodig hebt voor het uitvoeren van jouw werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het meenemen van al je gereedschap voor een timmerklus, kappersspullen voor je kapperszaak aan huis of om je klanten door het land te bezoeken. Maar hoe zit het met een verzekering voor een zakelijk auto? En wat moet je doen als je de auto ook privé rijdt?

Waarom kies je voor een zakelijke autoverzekering?

Wanneer je start met je bedrijf bestaat er een grote kans dat je hiervoor een auto of bestelbus nodig hebt. Misschien heb je wel een auto die je nu privé gebruikt maar ook zakelijk wilt gaan inzetten. Of schaf je een nieuwe bus aan om goed voor de dag te komen. Eén ding hebben beide situaties gemeen: je moet jouw auto waarschijnlijk zakelijk gaan verzekeren. Je bent in de meeste gevallen verplicht een zakelijke autoverzekering af te sluiten wanneer je het voertuig ook zakelijk inzet. Waarom? De verzekeraar heeft hiervoor vaak verschillende producten en sluit bijvoorbeeld zakelijk gebruik op een privé verzekering uit, dit wil je natuurlijk voorkomen.

Wat zijn de verschillen tussen een zakelijke autoverzekering en een particuliere autoverzekering?

Zo meteen bespreken we de verschillen tussen een zakelijke en particuliere autoverzekering.  Maar eerst bekijken we de overeenkomsten. In Nederland ben je verplicht minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je motorvoertuig. Dit geldt zowel voor particuliere als zakelijke voertuigen. Via de WA-verzekering ben je verzekerd tegen schade en letsel die jij toebrengt aan de tegenpartij. Wil je ook verzekerd zijn voor schade aan je eigen voertuig? Dan heb je de keuze uit WA beperkt Casco en WA volledig Casco.

De verschillen tussen een zakelijke en particuliere autoverzekering ontstaan in de dekking van de verzekering. Zo kan je voor een zakelijke autoverzekering verschillende extra dekkingen kiezen. Deze gelden dan niet alleen voor jou, maar ook voor je medewerkers. Zo kan iedereen zelfverzekerd de weg op, dus! Een tweede verschil is het aftrekken van btw. Rij je een auto zakelijk? Dan mag je de autokosten in de meeste gevallen aftrekken. Wel zo handig, dus!

Waar moet je nog meer aan denken bij je zakelijke autoverzekering?

Als ondernemer komt het vaak voor dat je veel spullen in je auto hebt liggen. Denk aan gereedschap, onderdelen en andere materialen. Goed om te weten is dat deze niet onder je autoverzekering vallen en je hier een aparte verzekering voor moet afsluiten. Dat is de eigen vervoerverzekering of ook wel de transportverzekering genoemd. Deze verzekering dekt (een deel, vaak de dagwaarde) van de kosten wanneer jouw producten of materialen defect raken in het voertuig na een ongeval of gestolen worden. Geef bij jouw Fidus-adviseur aan wanneer je vaak materialen of gereedschap in je auto of bus hebt liggen. Samen kijken we naar de beste dekking voor jouw bedrijf.

Hoe zit het met de Belastingdienst?

Wanneer je een voertuig zakelijk verzekerd, zijn de autokosten inclusief verzekeringskosten meestal aftrekbaar bij de Belastingdienst. Let wel op! Dit kan in de meeste gevallen alleen maar als de volledige eigendom van het voertuig bij je bedrijf ligt. De auto mag dus niet op naam van jou of jouw partner staan.

Meer weten of een zakelijke autoverzekering? Neem contact op met een Fidus-adviseur bij jou in de buurt.

Delen