Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Bedrijf

De voordelen van de herbouwwaardetaxatie van zakelijke panden

Als je weet wat het kost om jouw bedrijfspand weer op te bouwen, dan weet je ook voor hoeveel je jouw bedrijfspand moet verzekeren.

Het is het nachtmerriescenario van iedere ondernemer: het bedrijfspand vliegt in brand. Ook al is de brandweer snel ter plekke, er zal hoe dan ook enorme schade zijn. Je moet je bedrijf tijdelijk sluiten en alles moet weer opgeknapt worden. Als je slim bent, dan ben je goed verzekerd. Maar voor welk bedrag? Daarvoor is een herbouwwaardetaxatie van zakelijke panden handig. Als je weet wat het kost om jouw bedrijfspand weer op te bouwen als het in rook is opgegaan, dan weet je ook voor hoeveel je jouw bedrijfspand moet verzekeren.

Wat is jouw bedrijfspand waard?

Weet jij wat jouw bedrijfspand waard is? Je zou het eigenlijk moeten weten voor je administratie. En het is ook handig voor de verzekering. Want ook al heb je een verzekering afgesloten, de verzekeraar kan moeilijk bepalen wat jouw bedrijfspand waard was voordat er schade was als er geen herbouwwaardetaxatie gedaan is. Voor jou is jouw bedrijfspand natuurlijk onbetaalbaar, maar als er storm, brand of inbraakschade is, dan moet de verzekeraar wel weten hoeveel ze moet uitkeren. Als er nergens is vastgelegd wat jouw bedrijfspand nu waard is, dan kan de verzekeraar ook niet goed bepalen welk bedrag ze moet uitkeren bij schade. Daarom is de kans groot dat je te weinig krijgt als je jouw bedrijfspand niet op waarde laat taxeren.

Een te hoge of een te lage premie

Heb jij voor jouw bedrijfspand wel eens een herbouwwaardetaxatie laten uitvoeren? Zo niet: hoe heb je dan het bedrag voor de bedrijfspandverzekering bepaald? Als je jouw bedrijfspand voor een te klein bedrag verzekert, dan wordt er waarschijnlijk niet genoeg uitgekeerd wanneer jij jouw bedrijfspand weer opnieuw moet opbouwen na een brand of storm. Heb je jouw bedrijfspand voor te veel verzekerd, dan betaal je te veel premie. De verzekering keert alleen uit wat je nodig hebt, niet naar hoeveel premie je betaald hebt. Als je weet wat de herbouwwaarde van jouw bedrijfspand is, dan kun je het voor het juiste bedrag verzekeren. Zo weet je dat je niet teveel betaalt en dat je wel voor het volledige bedrag verzekerd bent als er iets gebeurt.

Big image

Zelf bepalen of een taxateur laten langskomen?

Er zijn online tools waarmee je zelf kunt bepalen wat jouw bedrijfspand waard is. Hierbij maak je vaak zelf een inschatting van wat het zou kosten om het nu in dezelfde staat te herbouwen. Ook kun je bepalen of je de inboedel mee wilt nemen of niet. Dit is natuurlijk minder nauwkeurig dan wanneer je het door een taxateur laat doen. Die weet waar de verzekeraar naar kijkt en weet precies wat het kost om jouw bedrijf van de grond af aan weer op te bouwen als het verwoest is. Wil je dus zeker weten dat je jouw bedrijfspand voor het juiste bedrag verzekert? Laat dan een taxateur langskomen.

Het taxatierapport van de herbouwwaarde

Als je een taxateur laat langskomen, dan krijg je na het onderzoek een taxatierapport. Dit taxatierapport kun je opsturen naar jouw verzekeraar of adviseur. Die zorgt dan dat jouw verzekering wordt aangepast op de waarde die in dat rapport staat. Het kan dus zijn dat je na de taxatie iets meer of juist iets minder premie gaat betalen. Maar dan weet je wel dat als er iets gebeurt, je genoeg geld krijgt om het te vervangen of te laten repareren

Delen