Meer dan 350 financiële experts
Nieuws · Autorijden

Krassen op je auto, valt dat binnen de dekking van je (auto)verzekering?

Big image

Je komt terug bij je auto én tot je schrik zie je dat je hele auto onder de krassen zit. Dat is balen! Helaas zit er geen briefje onder de ruitwisser van degene die de krassen veroorzaakte. Natuurlijk wil je de krassen graag verwijderen. Ben je daarvoor verzekerd? In dit blog leggen we uit in welke situatie krassen op je auto wel of niet verzekerd zijn.

Krassen op je auto door je eigen kind of huisdier

Het kan zijn dat de krassen op je auto veroorzaakt zijn door iemand uit je eigen gezin, bijvoorbeeld je kind of een huisdier. In dat geval geldt meestal dat je alleen verzekerd bent als je een WA Volledig Casco, ook wel Allrisk, autoverzekering hebt.

De schade zelf betalen?

Houd er wel rekening mee dat er waarschijnlijk nog een eigen risico is wat je moet betalen én dat de schade van invloed kan zijn op je schadevrije jaren. Worden er schadevrije jaren in mindering gebracht? Dan is dit weer van invloed op de hoogte van je verzekeringspremie. Je kan je in dit geval afvragen wat voordeliger is: de schade melden óf de schade voor eigen rekening nemen.

Krassen op andermans auto door je eigen kind of huisdier

Is je kind of huisdier verantwoordelijk voor krassen op de auto van een ander? Dan kan je deze schade melden op je aansprakelijkheidsverzekering. Het is belangrijk dat je jouw kind(eren) en/of huisdier(en) wel aangemeld hebt op de polis van je verzekering.

Krassen op je auto door een ander persoon

Maakt een ander persoon krassen op je auto? Ook dan geldt dat deze persoon de krassen kan melden op zijn of haar aansprakelijkheidsverzekering. De verzekeraar van deze persoon is verantwoordelijk voor het vergoeden van de schade aan jouw auto.

Zijn de krassen veroorzaakt door een ander voertuig? Dan is het belangrijk dat je de schade meldt op de autoverzekering van de tegenpartij.

 Help! De dader is onbekend

Is er geen dader bekend en heeft hij of zij dus geen briefje achtergelaten? Dan noemen we dat ook wel vandalisme. Vandalisme is niet altijd gedekt op je autoverzekering. Dit betekent dat je minimaal een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco (Allrisk) dekking moet hebben om de schade te kunnen melden. Gaat het om krassen in de lak van je auto? Dan geldt bij de meeste verzekeraars zelfs dat je minimaal een Volledig Casco dekking moet hebben.

Let op! Natuurlijk is de precieze dekking afhankelijk van de soort verzekering die je hebt en de voorwaarden die je verzekeraar stelt. Neem daarom altijd contact op met je verzekeraar om jouw persoonlijke situatie te bespreken.

Delen