Altijd een contactoptie die bij jou past
Nieuws · Geen categorie

Afschaffen collectiviteitskorting: dit betekent het voor jou

Big image

Je hoort het al langer: het afschaffen van de collectiviteitskorting. Per januari 2023 lijkt het dan echt werkelijkheid te worden. Dit betekent dat de collectiviteitskorting voor de basisverzekering verdwijnt. Maar wat betekent dit eigenlijk voor jou en jouw zorgverzekering? In dit blog leggen we het aan je uit.

Waarom geen collectiviteitskorting meer?

Al een paar jaar geleden vond het eerste onderzoek van de Rijksoverheid plaats naar de werking van de collectiviteitskorting. Uit dit onderzoek blijkt dat het doel van de collectiviteitskorting door constructies van verzekeraars volledig voorbijgeschoten werd. Dit noemen ze ook wel kruissubsidiëring. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk best wel mee! We leggen het graag aan je uit.

Kruissubsidiëring, wat is dat?!

Bij kruissubsidiëring wordt de basispremie van de zorgverzekering eerst verhoogd, om vervolgens een groep collectiviteitskorting te geven. De ene groep verzekerden betaalt dus eigenlijk de korting van de andere groep verzekerden.

De weg naar afschaffing van collectiviteitskorting

In 2020 werd de collectiviteitskorting al verlaagd van 10% naar 5%. Zelfs met deze daling is de korting op de basisverzekering niet te rechtvaardigen. Het geeft dus niet het gewenste effect. Daarom wordt de collectiviteitskorting voor de basisverzekering nu volledig geschrapt.

Wat betekent dit voor jou?

Vooralsnog is de verwachting dat de afschaffing van de collectiviteitskorting geen gevolgen heeft voor de basispremie. De komende maanden wordt hier meer over bekend. Wij informeren je uiteraard direct!

Een overzichtelijker aanbod

De afschaffing van de collectiviteitskorting op de basisverzekering zorgt naar verwachting voor een daling van het aantal collectiviteiten. Dat betekent dat er minder collectiviteitsverzekeringen zijn. Het voordeel daarvan is dat je dan makkelijker zorgverzekeringen met elkaar vergelijkt. Het aanbod bij verzekeraars wordt dus overzichtelijker.

Heb je een gemeentepolis?

Een gemeentepolis is een zorgverzekering via de gemeente voor gezinnen met een lager inkomen. Ook hiervoor geldt dat de collectiviteitskorting wordt afgeschaft. Gemeenten mogen wel een premiebijdrage geven. Bij veel gemeentepolissen was de collectiviteitskorting al minimaal. De afschaffing van de collectiviteitskorting heeft dus naar verwachting weinig invloed op de zorgpremie van de basisverzekering.

Collectiviteitskorting op je aanvullende verzekering

Collectiviteitskorting op je aanvullende verzekering blijft voorlopig toegestaan. Zorgverzekeraars mogen dus afspraken maken over dit aanbod.

Meer weten over de afschaffing van de collectiviteitskorting? Kijk dan ook eens op de website van de Rijksoverheid.

Delen