Altijd een kantoor bij je in de buurt
Nieuws · Particulier

Alles over rookmelders

Big image

Vanaf 1 juli 2022 is het vanuit de Nederlandse overheid verplicht om een rookmelder in je woning te installeren. Dit maakt je woning een stuk veiliger. Maar waarom zijn rookmelders zo belangrijk? Ze geven je een seintje bij brand, óok als jij dit zelf niet door hebt. In je slaap bijvoorbeeld. Als je slaapt ruik je niks, dus ook geen brandlucht. Door de giftige gassen uit de rook raak je al snel bewusteloos. Met een rookmelder krijg je tijd om te vluchten. Dit kan levens redden, dus.

Welke rookmelder is geschikt?

Bij de aankoop van een rookmelder zijn er een paar zaken belangrijk: het type rookmelder, de eisen en de hoeveelheid.

Welk type rookmelders zijn er en wat moet ik kiezen?

Laten we beginnen met het type rookmelder. Er zijn verschillende soorten rookmelders. Elk type met zijn eigen voor- en nadelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Optische rookmelders
Dit zijn de meest voorkomende rookmelders in Nederland. Optische rookmelders werken met infrarood licht. Dat werkt zo: in de rookmelder zit een lichtgevoelige cel. Zodra er rook bij de rookmelder komt krijgt deze cel geen licht meer. Dan gaat de rookmelder af.

√ Voordeel: Ontdekt snel een beginnende brand (smeulende brand)
× Nadeel: Kans op vals alarm (bijvoorbeeld met koken)

Thermische rookmelders
Een thermische rookmelder, ook wel een hittemelder, werkt op basis van temperatuur. Deze rookmelder gaat af bij een te hoge of te snel stijgende temperatuur.

√ Voordeel: Minder kans op vals alarm
× Nadeel: Gaat veel later af dan optische rookmelders

Koolmonoxidemelder
Een koolmonoxidemelder koop je niet voor de brandveiligheid, maar voor het ontdekken van koolmonoxidegas. Koolmonoxidegas proef, ruik en zie je niet, maar heeft wel fatale gevolgen bij een te hoge hoeveelheid. Dit gas kan vrijkomen bij een kapotte cv-ketel, kachel of geiser.

√ Voordeel: Waarschuwt bij de aanwezigheid van koolmonoxide
× Nadeel: Duurder dan rookmelders

Combimelder
Een combimelder combineert, zoals de naam het al zegt, twee typen rookmelders. Zo waarschuwt deze melder bij koolmonoxide én rook.

√ Voordeel: Waarschuwt voor zowel rook als koolmonoxide
× Nadeel: Onduidelijk waar je deze melder het beste kan ophangen

Een slimme rookmelder
Helemaal van deze tijd is de slimme rookmelder. Deze rookmelder geeft niet alleen een hard geluid, maar waarschuwt je ook op andere manieren. Zo belt en mailt deze rookmelder je bij brand. Daarnaast kan hij ook elektrische apparaten uitschakelen en eventuele rolluiken open maken.

√ Voordelen: Waarschuwt op veel verschillende manieren en geeft extra veiligheid door controle op rook en temperatuur
× Nadeel: Duurder dan “gewone” rookmelders

TIP! Ben je doof of slechthorend? Dan zijn er verschillende extra melders die je kan koppelen aan je rookmelder. Denk aan lichtflitsers of een trilplaat voor onder je kussen.

Welke eisen moet mijn rookmelder hebben?

Sta je op het punt een rookmelder te kopen? Controleer dan of deze aan de volgende eisen voldoet:

  • Heeft je rookmelder het Europese EN 14604 certificaat?
  • Heeft je rookmelder een CE-markering?
  • Werkt je rookmelder op stroom? Dan is een NEN 2555 certificaat verplicht.

Hoeveel rookmelders moet ik ophangen?

Om te bepalen hoeveel rookmelders je nodig hebt is het belangrijk om goed naar je huis te kijken. Zo moet je minimaal één rookmelder hebben op elke verdieping van je huis. Deze plaats je in de hal en op de overloop. In de meeste huizen vlucht je namelijk via deze ruimte. Wil je nóg beter beschermd zijn? Plaats dan óók rookmelders in je woonkamer en slaapkamer(s). Voor maximale beveiliging hang je extra rookmelders in kamers waar brand kan ontstaan. Denk aan de was- en droogruimte.

Let op! Het is slim om de volgende ruimtes over te slaan. De kans op vals alarm is hier groot:

  • De keuken en badkamer
  • Bij een ventilator of ventilatoropening
  • Bij tochtige plekken in de woning
  • Boven een verwarming
  • In de garage

TIP: Heb je meerdere rookmelders in huis? Zorg dan dat je jouw rookmelders koppelt. Gaat het alarm af bij één van je rookmelders? Dan gaan alle rookmelders in je huis af.

Rookmelder huis

Help! Waarom piept mijn rookmelder?

Piept je rookmelder maar is er nergens rook te zien? Dit kan een aantal oorzaken hebben. Wij zochten ze voor je uit.

Oorzaak 1. De batterij is leeg
Is de batterij van de rookmelder leeg? Dan gaat hij piepen. Je vervangt de batterij eenvoudig door de rookmelder te openen. Kan dit niet? Dan zijn de batterijen niet vervangbaar. Koop dan een nieuwe rookmelder.

TIP: Kijk goed naar de levensduur van je rookmelder. De meeste batterijen van rookmelders gaan een jaar mee, maar er zijn ook rookmelders die langer mee gaan. Deze kosten vaak meer, maar geven wel meer gemak. Een goede afweging om te maken, dus.

Oorzaak 2. De batterij zit niet goed
Blijft je rookmelder piepen, óók nadat je de batterij hebt vervangen? Dan zit deze misschien niet goed. Druk het klepje nogmaals goed aan en controleer of de batterij goed zit.

Oorzaak 3. De rookmelder is toe aan een schoonmaakbeurt
Het is belangrijk om regelmatig de rookmelder schoon te maken. Als er te veel stof in je rookmelder komt, werkt je melder namelijk niet meer goed. Dit kan ervoor zorgen dat hij gaat piepen. Maak daarom de rookmelder regelmatig stofvrij.

Oorzaak 4. De rookmelder is toe aan vervanging
Elke rookmelder heeft een vervaldatum. De meeste rookmelders moet je na 10 jaar vervangen. Helaas geeft niet elke rookmelder aan wanneer dit is. Hou dus goed bij wanneer je jouw rookmelders hebt aangeschaft, én vervang deze op tijd.

Oorzaak 5. Een technische fout
Zit er een technische fout in je rookmelder? Dan gaat er bij veel rookmelders een alarm af. Controleer eerst alle bovenstaande oorzaken. Helpt dit niet? Dan is de rookmelder waarschijnlijk kapot. Probeer eerst de rookmelder te resetten. Werkt dit niet? Dan is het nodig om de rookmelder te vervangen.

Je rookmelder onderhouden

Na het kopen van een rookmelder ben je nog niet helemaal klaar. Je moet de rookmelder namelijk regelmatig onderhouden. Hoe je dat doet lees je hier.

Probeer minimaal twee keer per jaar je rookmelder schoon te maken. Dit doe je zo:

  • Gebruik je stofzuiger om het stof uit je rookmelder te zuigen. Doe dit met een zachte borstel. Het is hierbij niet nodig om de rookmelder uit elkaar te halen!
  • Maak de buitenkant van rookmelder schoon met een vochtige doek.
  • Gebruik nooit reinigings- of oplosmiddelen op je rookmelder.
  • Laat geen water en verf in de rookmelder terecht komen. Hierdoor gaat de rookmelder slechter werken.
  • Test regelmatig of je rookmelder nog werkt. Dit kan met de testknop. Deze knop zit op de meeste rookmelders.

Ondanks alle rookmelders in je huis, kan er altijd brand ontstaan. Daarom is het belangrijk om een brand te voorkomen. Maar hoe doe je dat? Lees het in ons blog over brandpreventie.

 

Delen